Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Tipotologies by Nikos Dimou

Τιποτολογίες (26.2.09)

Ομάδα σημαντικών διανοούμενων μου έστειλε ένα κείμενο διαμαρτυρίας για να το δημοσιεύσω. Μέχρι να βγει το τεύχος μας, θα το έχετε ήδη διαβάσει στον ημερήσιο Τύπο. Υπενθυμίζω μερικές φράσεις:

«…συγγραφείς, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί έπεσαν θύματα βομβιστικών επιθέσεων, επειδή ο λόγος ή οι απόψεις τους δεν ήταν αρεστά σε κάποιους.

…ομιλητές σε ανοιχτή συζήτηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δέχθηκαν βίαιη και συντονισμένη επίθεση με σκοπό να αποτραπεί ο δημόσιος λόγος τους μέσα σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα …πανεπιστημιακός ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπου είχε κληθεί να μιλήσει.

Απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά χρόνια έξαρση βίας και τρομοκρατίας δεν μπορεί κανείς να μένει αδιάφορος».

Και δεν μένουν αδιάφοροι. Ανασύρουν το κλασικό μπλα-μπλα διαμαρτυρίας όμως το «δια ταύτα» τους δεν λέει τίποτα!

«Καλούμε τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, τους ακαδημαϊκούς δασκάλους, τους λειτουργούς του Τύπου, αλλά και κάθε πολίτη που σέβεται και υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και των ιδεών, να εκφράσουν την αντίθεσή τους».

Εκτός από το να ζητήσετε την αντίθεση μας (την εκφράζουμε! την εκφράζουμε!) δεν έχετε κάτι πιο συγκεκριμένο να προτείνετε; Τα περισσότερα συμβάντα που αναφέρετε έλαβαν χώρα μέσα στο (ρεζίλι πλέον) πανεπιστημιακό άσυλο. Μήπως να αστυνομευθεί – έστω, εκ των ένδον; Μήπως να αρθεί; Μήπως να αλλάξουν δομή και μορφή τα ΑΕΙ μας; Μπα, που τέτοια τόλμη! Να πείτε τα πράγματα με το όνομά τους; Να έρθετε αντιμέτωποι με τον κυρίαρχο Λαϊκισμό; Να εναντιωθείτε στα θέσφατα των πάσης φύσεως «προοδευτικών»; Να καταδικάσετε τουλάχιστον τον ψευτοαριστερισμό της κουκούλας και της γροθιάς;

Εξήντα διανοούμενοι και συγγραφείς, το άνθος των ελληνικών γραμμάτων, υπογράφουν αυτή την απόλυτη τιποτολογία. Και να είχα χώρο για τα ονόματά τους δεν θα τα έβαζα. Δεν τους προσθέτει τίποτα. Σαφώς η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Αλλά με διακηρύξεις που απλώς αποφεύγουν το πρόβλημα και γενική «έκφραση αντίθεσης», δεν γίνεται τίποτα.
LIFO (26.2.09)