Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Greece still will leave the euro zone: Kashkari - Freeland File




Σε συνέντευξη του στο Reuters ο Νίλ Κασκάρι πρώην εξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι το Grexit εξακολουθεί και είναι το πιθανότερο σενάριο.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την επιφυλακτικότητα των αγορών παρά το θετικό αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ο Κασκάρι απαντά ότι οι αγορές διαβλέπουν πως η Ελλάδα δε θα καταφέρει να τηρήσει το πρόγραμμα λιτότητας με κατάληξη την έξοδο της από το ευρώ. Πρόσθεσε ότι η μεγάλη πρόκληση για έναν ερευνητή αυτές τις μέρες είναι να προβλέψει πότε θα γίνει το «περίφημο» Grexit. Θα μπορούσε να συμβεί σε λίγες εβδομάδες αν το αποφάσιζε ο λαός αλλά μετά το αποτέλεσμα των εκλογών η έξοδος αναβάλλεται πιθανότατα για το τέλος αυτού του έτους. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η πρόβλεψη ότι πολύ σύντομα ο λαός θα αντιληφθεί ότι οι παραχωρήσεις από την πλευρά της ΕΕ θα είναι ασήμαντες, το πακέτο λιτότητας θα εξακολουθήσει να συρρικνώνει την οικονομία με αποτέλεσμα ο ίδιος ο λαός να επιζητήσει την έξοδο από το ευρώ ως τη μοναδική εναλλακτική.

Το αποτέλεσμα για την ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από το σύστημα ασφαλείας που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την έξοδο της Ελλάδας. Διευρυμένες εγγυήσεις των καταθέσεων για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης θα μπορούσε να είναι μια αρχή. Όμως το αποτέλεσμα είναι δυσπρόβλεπτο. Άλλωστε, η Ευρώπη το μόνο που έχει να επιδείξει τα τελευταία δυο χρόνια είναι η δυσκινησία της. Πέρασαν δυο χρόνια εφαρμογής ημιμέτρων και πιθανολογείται ότι τα επόμενα δυο χρόνια δε θα αλλάξει ριζικά αυτή η συμπεριφορά. Η ΕΚΤ θα επανέλθει περισσότερο δυναμικά αλλά ενδέχεται η πυρκαγιά να είναι τέτοιου μεγέθους που να αποδειχθεί πραγματικά ανεξέλεγκτη.

Πηγή και video Reuters: http://www.reuters.com/video/2012/06/18/reuters-tv-greece-still-will-leave-the-euro-zone-ka?videoId=236053536&videoChannel=117853

Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα
Αναρτήθηκε από Elpiniki Karakosta στις 4:55 π.μ.