Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας στη Σιάτιστα




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30/3/2013 στο Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Σάκη Σερέφα και στο βιβλίο του «Μια τρύπα στο νερό». Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου , την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη τη γιόρτασε το Σάββατο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του συγγραφέα, ο οποίος είναι καθηγητής φιλόλογος στη Δημόσια Εκπαίδευση .
Ο Σάκης Σερέφας μίλησε και για τα παιδικά του χρόνια στη Σιάτιστα, αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πολλά από τα καλοκαίρια του ως παιδί τα περνούσε στην πόλη μας, αφού ο πατέρας του είναι Σιατιστινός.  Οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι αναγνώστες της Βιβλιοθήκης είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στο συγγραφέα σχετικά με τον τρόπο που συνέλαβε και επεξεργάστηκε την ιδέα για τη δημιουργία του βιβλίου «Μια τρύπα στο νερό». Είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το συγγραφικό του έργο το οποίο εκτός από την πεζογραφία εκτείνεται στην ποίηση και στο θέατρο. Ο Σάκης Σερέφας ενθουσιάστηκε από τη δραματοποίηση του βιβλίου του από τα παιδιά του Θεατρικού Εργαστηρίου της ΔΗΚΕΒΟ καθώς και από τις ζωγραφιές και τα κείμενα δημιουργικής γραφής που έγραψαν οι μικροί αναγνώστες με αφορμή το «Μια τρύπα στο νερό». Μας ενημέρωσε ότι το νέο του παιδικό βιβλίο με τον τίτλο "Mήπως είμαι Βλάκας" που θα είναι έτοιμο το 2014 και δεσμεύτηκε ότι το επόμενο παιδικό βιβλίο που θα γράψει θα παρουσιαστεί κατ’ αποκλειστικότητα στη Σιάτιστα. Βίντεο με αποσπάσματα από την εκδήλωση έχουν αναρτηθεί στο youtube http://youtu.be/FNAZkPhnJxs 
Εν τω μεταξύ η νέα ποιητική του  συλλογή ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΑ ΧΕΝΡΙΞ (εκδ. Ίκαρος) η  θα παρουσιαστεί στο Public Θεσσαλονίκης  την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013. Παράλληλα, αυτή την περίοδο παίζεται στην Αθήνα το θεατρικό του έργο «Θα σε πάρει ο δρόμος» σε σκηνοθεσία Ενκε Φεζολάρι στη σκηνή του Ιδρύματος «Μ.Κακογιάννης». Με αφορμή αυτό το έργο, ο συγγραφέας έδωσε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της Κυριακής 31/2/2013, όπου μιλάει για το πώς εμπνέεται τις ιστορίες του (http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=353893).