Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Σχολεία χωρίς καθηγητές, που τρέχουν προς την έξοδο. Ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς συνταξιοδοτείται λόγω… εφάπαξ.


Για μια ακόμα φορά, θα τρέχουν και δεν θα φθάνουν εντός του καλοκαιριού στο υπουργείο Παιδείας, λόγω της δίμηνης καθυστέρησης που παρατηρείται στη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Mια χρονιά πολύ πιο οδυνηρή, καθώς η συρρίκνωση του πληθυσμού των εκπαιδευτικών τρέχει με ρυθμούς που αναμένεται να οδηγήσουν στο τέλος του 2015 στη μείωση κατά 33ο/ο του αριθμού των καθηγητών που βρίσκονταν στις αίθουσες το 2010.

Επίσης, για εφέτος προβλέπεται μαζική φυγή εκπαιδευτικών λόγω των περικοπών στο εφάπαξ από 1.1.2014, η οποία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τις 4.000 συνταξιοδοτήσεις. Την ίδια ώρα, τα μαντάτα δεν είναι χαρμόσυνα και σε ό,τι αφορά τις μεταθέσεις, καθώς μόλις το 15ο/ο των περίπου 13.000 αιτήσεων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ αναμένεται να ικανοποιηθεί, ενώ στα μέσα του Μαΐου αναμένεται η προώθηση των επίμαχων ρυθμίσεων για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Το τοπίο που θα διαμορφωθεί θα προσδιορίσει και το περιεχόμενο της έτερης επίμαχης απόφασης, την αύξηση του ωραρίου, που θα ληφθεί και αυτή εντός του θέρους.

Συρρίκνωση

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους, η παρατηρούμενη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού έρχεται να στοιχηθεί με τη γενικότερη συρρίκνωση, που ξεκίνησε με τις συγχωνεύσεις καταργήσεις των σχολείων και επεκτάθηκε και στην υψηλότερη βαθμίδα μέσα από το σχέδιο Αθηνά . Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι, από τους 102.000 καθηγητές (μόνιμους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους) που υπηρετούσαν το 2010, σήμερα βρίσκονται στις αίθουσες περίπου 87.000. Συγκεκριμένα, την 1.1.2010 ο αριθμός των υπηρετούντων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανερχόταν σε 102.360, ενώ την 1.1.2013 σε 86.842, μείωση της τάξης του 15,2ο/ο. Λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, το εκπαιδευτικό προσωπικό αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 20.000. Που σημαίνει ότι την εξαετία 1.1.2010 1.1.2016 ο αριθμός του εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας θα φθάσει τις 67.000 , ήτοι 35.000 πάνω από το 1/3 του προσωπικού που υπηρετούσε πριν από τρία χρόνια.


Στη μείωση έρχονται να προστεθούν τώρα αφενός οι μη προσλήψεις μονίμων της ερχόμενης χρονιάς (με εξαίρεση τις προγραμματισμένες 2.000 προσλήψεις αναπληρωτών…), αφετέρου η παρατηρούμενη τάση μαζικής φυγής, που θα αρχίσει να εκδηλώνεται πιο έντονα από τον Ιούνιο και μετά. Κυριότερος λόγος των αποχωρήσεων οι πρόσθετες περικοπές στο εφάπαξ από 1.1.2014, σε 3.500 με 4.000 υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν μέχρι το τέλος του 2013 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Στο πόδι

• 35.000 λιγότεροι οι εκπαιδευτικοί μέχρι το 2016
• 4.000 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους
• 2.000 από τις 13.000 αιτήσεις μετάθεσης θα ικανοποιηθούν

Στο μέτωπο της προετοιμασίας τώρα, η εγκύκλιος καταγραφής των κενών και πλεονασμάτων δεν έχει ακόμη εκδοθεί, καθυστερώντας και τις μεταθέσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Διαδικασία που προβλέπεται να ξεκινήσει δειλά δειλά τον επόμενο μήνα με τις ειδικές κατηγορίες του εκπαιδευτικού προσωπικού καινά ενεργοποιηθεί επί της ουσίας γύρω στα μέσα Μαΐου. Δώρον άδωρο εν πολλοίς, αν ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί το 15ο/ο, ήτοι από τις 13.000 γύρω στις 2.000 θα πάρουν το πράσινο φως. Το ζήτημα των φετινών μεταθέσεων, πάντως, συνδέεται άμεσα με το επίμαχο θέμα των υποχρεωτικών μεταθέσεων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις οποίες θα δημοσιοποιηθούν την ίδια χρονική περίοδο.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν πτυχές μιας ζοφερής εικόνας, η οποία καλλιεργεί ακόμη περισσότερο το νοσηρό κλίμα που επικρατεί, επιτείνοντας το περιβάλλον αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι 32.000 ώρες που χάνονται σε εβδομαδιαία βάση την τρέχουσα χρονιά από την έλλειψη των περίπου 1.500 εκπαιδευτικών (και σε αντίθεση με το παρελθόν που υπήρχαν μαγειρέματα πρόκειται για επίσημα στοιχεία) αποτελούν άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα προανάκρουσμα. Εξ ου και οι περί αξιολόγησης αντιδράσεις αποκτούν στις σημερινές συνθήκες έναν κάπως περιπαικτικό χαρακτήρα. Πόσο μάλλον αν στο πακέτο προστεθούν οι δύο επίμαχες ρυθμίσεις, η προαναφερθείσα για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις και η έτερη που αφορά την αύξηση του ωραρίου. Η δεύτερη εκτιμάται ότι δεν θα ανακοινωθεί (εφόσον προηγουμένως εννοείται ληφθεί οριστική απόφαση για προώθησή της, που σημαίνει ότι θα έχει διαμορφωθεί η εικόνα από το υπόλοιπο πακέτο των μετακινήσεων) με ανοιχτά τα σχολεία, ήτοι κάπου μέσα στο καλοκαίρι. Τον Σεπτέμβριο του 2011 είχαμε την υπόθεση των βιβλίων, το 2012 εξαντλήθηκαν οι πιστώσεις, αφήνοντας τα 1.500 κενά, τον Σεπτέμβριο του 2013 ενδεχομένως θα ξεκινήσει (;) η πιο οδυνηρή χρονιά…
Πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ