Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Γ' Στάσιμο, Δ' Επεισόδιο, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ





Τρίτο Στάσιμο: 1:05:20, Θέατρο Δελφών 2002.

ΚΕΙΜΕΝΑ:
Γ' Στάσιμο
Δ' Επεισόδιο





Αλησμονώ και χαίρομαι


Τραγούδια του Χάρου (Πολυφωνικό - Παρακάλαμος Ιωαννίνων)


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

1. Να σημειώσετε Χ στη στήλη: Σωστό ή Λάθος, αν νομίζετε ότι η αντίστοιχη πρόταση είναι σωστή ή λανθασμένη.
Η Αντιγόνη σε κάποια στιγμή του θρήνου της χάνει την εμπιστοσύνη στους θεούς:
Σωστό Λάθος
α. είναι αυτό στοιχείο αδυναμίας □ □
β. δείχνει ότι μετάνιωσε για την πράξη της □ □
γ. οφείλεται στην τραγική μοναξιά της □ □
δ. αμφιβάλλει για την ορθότητα της πράξης της □ □

2. Στο τέταρτο επεισόδιο ολοκληρώνεται η διαγραφή του ήθους της Αντιγόνης. Να επισημάνετε τα στοιχεία αυτά του ήθους και να τεκμηριώσετε τον χαρακτηρισμό σας.

3. Ποια συναισθήματα προκαλεί στους θεατές η αποχώρηση της Αντιγόνης από τη σκηνή;

4. Συνθετική εργασία: Ο θρήνος της Αντιγόνης έχει πολλά κοινά στοιχεία με τα μοιρολόγια και τα δημοτικά τραγούδια του Κάτω Κόσμου. Να αναφέρετε μερικά από αυτά τα στοιχεία.

Η Λυγερή στον Άδη, ΚΝΛ Α' Λυκείου

Στη Γερμανική μυθολογία το Σύμπαν αποτελείται από τρία επίπεδα που είναι το Χελ (Hell), το Μίντγκαρντ και το Άσγκαρντ, δηλαδή η Γη των Νεκρών, η Γη των Ανθρώπων και η Γη των Θεών που στην Ελληνική Μυθολογία παρουσιάζονται ως Άδης (κάτω κόσμος), γη και Ουρανός. Μπορεί επίσης να ταυτιστεί εν μέρη με το Χριστιανικό Άδη, τη γη και τους Ουρανούς. Η "Βαλχάλα" της Γερμανικής μυθολογίας είναι όπως ο Όλυμπος της Ελληνικής δηλαδή είναι η κατοικία των Θεών.
Στη Γερμανική - Σκανδιναβική μυθολογία ο Όντιν έχει "διατάξει" τις εννέα φτερωτές κόρες του, τις Βαλκυρίες, να συλλέγουν από τα πεδία της μάχης του Μίντγκαρντ (της γης) τα πνεύματα των νεκρών ηρώων (όχι των κοινων θνητών) και να τους μεταφέρουν στη Βαλχάλλα (ή Όλυμπο σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία) όπου θα προετοιμάζονται μέχρι την τελική μάχη Ράγκναροκ που θα συμβεί πριν τη συντέλεια του κόσμου. Στην Χριστιανική παράδοση οι άνθρωποι του Θεού εντάσσονται στα ουράνια στρατεύματα (Κλίμαξ Ιωάννου Σιναΐτη)... Στην Ελληνική μυθολογία οι ήρωες κερδίζουν την εύνοια των θεών οι οποίοι τους παίρνουν κοντά τους στον Όλυμπο και τους κάνουν αθάνατους.