Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Καραθεοδωρής, Ο γίγαντας των Μαθηματικών
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Ο Μεγάλος Έλληνας Μαθηματικός, Ο Δάσκαλος του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Αφιέρωμα της εκπομπής «ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα στο ALTER στις 06/06/2010.

Συμμετέχουν:
Ε. Στυλιανίδης Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ
Σ. Λιπορδέζης Μαθηματικός, Πρόεδρος «Μουσείου Καραθεοδωρή»
Ν. Λυγερός Μαθηματικός, Διευθυντής «Μουσείου Κραθεοδωρή»

«Στην τελευταία αποχαιρετιστήριά του συνέντευξή ο Αϊνστάιν είπε προς τους δημοσιογράφους "Δε μου κάνατε τη σημαντικότερη ερώτηση: Ποιος υπήρξε ο δάσκαλός μου όλα αυτά τα χρόνια. Δάσκαλός μου υπήρξε ο Έλληνας διάσημος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή"».
πηγή: stylianidis


5 σχόλια:

Elias είπε...

Έι, ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο ο Αϊνστάιν στην τελευταία του συνέντευξη! (ή αλλού). Γνώριζε κι εκτιμούσε τον Καραθεοδωρή (κι ο Καραθεοδωρή τον εκτιμούσε), όμως μέχρι εκεί.

Το "ο δάσκαλος του Αϊνστάιν" είναι ένας αστικός μύθος που ξεκίνησε, μάλλον, από τον Κυριάκο Διακογιάννη της παλιάς Αυριανής.

Tatiana Papas είπε...

Στου Μουσείο Καραθεοδωρή λέγεται ότι σώζονται επιστολές που αντάλλαξε ο Έλλην Μαθηματικός με τον Αϊνστάιν. Πιο συγκεκριμένα:
" Μέσα από την αλληλογραφία των δύο ανδρών, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1916, προκύπτει η μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στη διατύπωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.

Η αλληλογραφία Αϊνστάιν-Καραθεοδωρή

«Αξιότιμε κύριε συνάδελφε! Θεωρώ την παράγωγό σας υπέροχη... Αρχικά με δυσκόλεψε ένα μικρό γραφικό λάθος που βρισκόταν στη δεύτερη σελίδα. Τώρα όμως κατανοώ τα πάντα. Θα έπρεπε να δημοσιεύσετε τη θεωρία με αυτή τη μορφή στo Αnnalen der Physik, γιατί οι φυσικοί συνήθως δεν γνωρίζουν τίποτε για το αντικείμενο αυτό, όπως και εγώ άλλωστε.

Θα πρέπει να σας φάνηκα με την επιστολή μου σαν τον Βερολινέζο εκείνο, ο οποίος μόλις τώρα ανακάλυψε το Γκρούνεβαλντ και ρωτάει αν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι εκεί μέσα. Αν θέλετε, δε, να κάνετε τον κόπο να μου αναπτύξετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα βρείτε στο πρόσωπό μου έναν ευγνώμονα και συνειδητό ακροατή. Και αν επιπλέον λύσετε το πρόβλημα των κλειστών χρονικών γραμμών, τότε προσκυνώ σας. Εδώ κρύβεται κάτι με το οποίο αξίζει να ασχοληθούν οι κορυφαίοι. Τους εξαιρετικούς μου χαιρετισμούς. Δικός σας, Α. Αϊνστάιν», σημειώνεται σε επιστολή που βρίσκεται στα αρχεία του μουσείου «Κ. Καραθεοδωρή».

«Θα θέλατε να σκεφτείτε τον χρόνο; Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας αυτού του άλυτου έως τώρα προβλήματος του χωροχρόνου. Σας χαιρετά ο όλος δικός σας Α. Αϊνστάιν», σημειώνει σε άλλη του επιστολή, ενώ όταν ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή δημοσίευσε την εργασία του επί των αξιωμάτων της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας παίρνει το πρώτο συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. «Αγαπητέ Συνάδελφε, με καταπλήξατε», σημείωσε.

Tatiana Papas είπε...

Στο λήμα Constantin Carathedory στη Wikipedia αναφέρονται τα εξής σχετικά με το Μουσείο Καραθεοδωρή:

Legacy
Constantin Caratheodory at a mature age.

Known correspondence Carathéodory-Einstein can be seen as facsimile in Einstein Archives Online (11 items). Three letters concern mathematics and these are printed in vol.8 of Einstein's Collected Works (Princeton Univ. Press 1987)

The Greek authorities intended for a long time to create a museum honoring Karatheodoris in Komotini, a major town of the northeastern Greek region which is close to where his family came from. On 21 March 2009 the museum "Karatheodoris"(Καραθεοδωρής) opened its gates to the public, in Komotini.,[12][13][14]

The coordinator of the Museum, Athanasios Lipordezis (Αθανάσιος Λιπορδέζης), noted that the museum gave home to original manuscripts of the mathematician of about 10,000 pages including correspondence of Carathéodory with the German mathematician Arthur Rozenthal for the algebraization of measure. Also visitors can view at the showcases the books " Gesammelte Mathematische Schriften Band 1,2,3,4 ", "Mass und Ihre Algebraiserung", " Reelle Functionen Band 1", " Zahlen/Punktionen Funktionen " and many more. Handwritten letters of C.Carathéodory to Albert Einstein, Hellmuth Kneser and photographs of the Carathéodory family are on display.

The effort to furnish the museum with more exhibits is continuous.

Elias είπε...

To ότι γνωρίζονταν κι ο ένας εκτιμούσε τον άλλο, είναι δεδομένο. Επίσης, το ότι ο Αϊνστάιν συμβουλευόταν τον Καραθεοδωρή για μαθηματικά θέματα - όπως και τον Νταβίντ Χίλμπερτ, έναν άλλο μαθηματικό γίγαντα της εποχής. Ο Αϊνστάιν δεν ήταν μαθηματικός, ήταν πολύ φυσιολογικό να ζητήσει τις συμβουλές πιο ειδικών συναδέλφων του, συμβαίνει συνέχεια στον ακαδημαϊκό χώρο.

Όμως το "ο δάσκαλος του Αϊνστάιν" είναι εκτός πραγματικότητας.
Το, υποτίθεται, "δάσκαλός μου υπήρξε ο Έλληνας διάσημος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή" είναι αστικός μύθος που ξεκίνησε, μάλλον από τον Κυριάκο Διακογιάννη της παλιάς Αυριανής. Εδώ είναι η τελευταία συνέντευξη του Αϊνστάιν, χωρίς καμία αναφορά στον Καραθεοδωρή.
To "η θεωρία της σχετικότητας ήταν στην πραγματικότητα του Καραθεοδωρή" είναι ανοησία. Όταν γνωρίστηκαν οι δύο άντρες, το 1916, ο Αϊνστάιν είχε ήδη δημοσιεύσει την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας και είχε ήδη διατυπώσει τη Γενική Θεωρία.

Ο Καραθεοδωρή ήταν πράγματι σπουδαίος στον τομέα του, τα μαθηματικά. Δεν χρειάζεται όμως να τον γεμίσουμε με μύθους και ψέματα για να τον εκτινάξουμε σε ουράνια ύψη.

Tatiana Papas είπε...

Στην ανάρτησή μου αναφέρω την πηγή μου, το κείμενο και το βίντεο είναι από το youtube του Στυλιανίδη. Για το ποια ήταν ακριβώς η σχέση του Αϊνστάιν και του Καραθεοδωρή το αφήνω στους ερευνητές και τους ιστορικούς: το ίντερνετ και οι συνεντεύξεις που κυκλοφορούνε σε αυτό δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ιστορικη έρευνα. Τι είναι μύθος και τι είναι αληθεια θα μας βοηθήσουν να το ξεκαθαρίσουμε μόνο τα επιστημονικά και τα ιστορικά τεκμήρια.