Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

TO ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΙ (Από τις σημειώσεις του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη για το έργο)

Τότε ακριβώς, κάποιο μεσημέρι, στο όρθιο του Λουμίδη, μπροστά στο ΠΑΛΛΑΣ, εκεί που έπινε τον μοναδικό καφέ εσπρέσο η αθηναϊκή ιντελιγκέντσια, Σεπτέμβριο νομίζω του ΄60, με πλησίασε ο Οδυσσέας Ελύτης. Αφού μου μίλησε για το πόσο εκτιμά την προσπάθειά μου και πόσο αγάπησε τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ, πρόσθεσε:

- Τελείωσα το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, το έργο της ζωής μου, νομίζω. Θα ΄θελα να σας το έστελνα κάπου, γιατί κάτι μου λέει ότι θα σας εμπνεύ-σει…
Αφού τον ευχαρίστησα, έγραψα τη διεύθυνσή μου στο Παρίσι και του την έδωσα : Rue de la Fontaine au Roi (<<Βασιλική Πηγή>>! Πιο συμβολική ονομασία δεν μπορούσε πράγματι να βρεθεί για κείνη την εποχή).

Δεν πέρασε μήνας κι ο παριζιάνος ταχυδρόμος άφησε στο θυρω-ρείο το φρεσκοτυπωμένο βιβλίο του Ελύτη.
  
Αφού το ρούφηξα μονομιάς, απ΄ την πρώτη ως την τελευταία λέξη, βάλθηκα να το μελοποιήσω. Ίσως στην αρχή να είχα την πρόθεση να μην αφήσω απέξω κανένα στίχο… Μετά συνειδητοποίηση που η σύνθεση που θα προέκυπτε, θα είχε σίγουρα διάρκεια δεκάδων ωρών. Εξάλλου στίχοι όπως το ΕΝΑ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΙΜΑΤΑ, ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ, ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ, ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ Τ΄ΟΥΡΑΝΟΥ… με τράβηξαν σα μαγνήτες.

Λίγο λίγο η μορφή της νέας μου σύνθεσης άρχισε να ξεκαθαρίζει στο μυαλό μου. Πρέπει να είχα δύο πρότυπα : Το ένα ήραν τα ορατόρια του Μπαχ. Εκεί που έχουμε τις άριες, τα ρετσιτατίβα και τα κοράλ. Το άλλο ήταν η λειτουργία, όπου έχουμε τις ψαλμωδίες των ιερέων, την ανάγνωση των Ευαγγελίων και τα τροπάρια του δεξιού και του αριστε-ρού ψάλτη. Τρία βασικά στοιχεία και στις δύο περιπτώσεις. Αυτά υπήρ-χαν στο ποίημα του Ελύτη. Έπρεπε τώρα η τελική επιλογή μου να επεκταθεί σε όλο το έργο, ώστε να μη χαθεί η ενότητά του και να μην προδοθεί ο στόχος του ποιητή: Η ΓΕΝΕΣΙΣ, ΤΑ ΠΑΘΗ και ΤΟ ΔΟΞΑΣΤΙ-ΚΟΝ θα έπρεπε να αντιπροσωπεύονται αναλογικά έτσι ώστε να μη χαλάσει η ισορροπία του έργου.

Όλες μου αυτές τις σκέψεις άρχισα να τις γράφω και να τις στέλνω στον Ελύτη. Εκείνος μου απαντούσε… Το έργο προχωρούσε… Όμως ήμουν τάχα ώριμος για να περάσω απ΄το Τραγούδι και τον Κύκλο Τραγουδιών στο Ορατόριο; Θα χρησιμοποιούσα συμφωνική ορχήστρα; Και πως; Θα έβαζα και χορωδία; Με ποια εναρμόνιση; Ποιες άλλες τεχνικές; Άντεχε τάχα η αντίστιξη σ΄ένα έργο που ήθελα να παραμείνει λαϊκό;


Περάσαμε ώρες πολλές ο Ελύτης, ο Κατράκης κι εγώ, στο στούντιο της Κολούμπια, έως ότου βρεθεί το σωστό ύφος, που να ταιριάζει με την ποίηση αλλά και με τον γενικό ήχο του έργου. Η ιδέα του Αναγνώστη, δηλαδή η παρουσίαση κειμένων στο δίσκο ήταν δική μου. Και γιατί, όπως είπα, ήθελα να είμαι πιστός στη μορφή της εκκλησιαστικής παράδοσης, δηλαδή στη λειτουργία, αλλά και γιατί πίστευα ότι το μεγάλο κοινό θα πρέπει να μυηθεί στον ποιητικό λόγο, όταν μάλιστα είχε να κάνει με τη μνήμη του λαού μου, που λέει και ο ποιητής. Ήθελα οι επόμενες γενιές να έχουν σαν Ευαγγέλιό τους τα σύγχρονα πάθη της φυλής : την Αλβανία, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο.




Τα στοιχεία αυτά, νομίζω, είναι χρήσιμα για να κατανοηθεί το περιεχόμενο της μουσικής μου εκείνου του καιρού. Ήταν μια έκρηξη που προετοιμάστηκε από πολύ παλιά. Όποιος διαβάσει τους ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ, θα καταλάβει τη μυστική γονιμοποίηση. Για πρώτη φορά υπήρξε συμφιλίωση, έρωτας, βαθιά ψυχική σχέση μ΄ένα ολόκληρο λαό. Και ως φαίνεται, αυτή η απέραντη ευφορία που ένιωθα, έκανε ν΄αναβλύζουν από τα μέσα μου ασταμάτητα οι μελωδίες και οι ιδέες. Ο θρίαμβος της μουσικής μου θρυμμάτιζε όλα τα εμπόδια, όλα τα κατε-στημένα που με περικύκλωναν. Ηγεσίες. Εξουσίες. Βία. Ασχήμια, πράγ-ματα που με περικύκλωναν απ΄όλες τις πλευρές : Δεξιά – Αριστερά – Κέντρο, δηλαδή το σύνολο των πολιτικών εξουσιών, αλλά και Ανατολικά – Δυτικά, δηλαδή το σύνολο των ιδεολογιών, που με τρόμαζαν, γιατί πίσω από τις προσόψεις έβλεπα καθαρά, ήδη από τη δεκαετία του ΄50, το αποκρουστικό πρόσωπο του Εξουσιαστή, τέλος πάντων, όλα τα αρνητικά, που με καταπίεζαν και που με ανάγκασαν να απομονωθώ στις <<σπηλιές>> του σπιτιού του Παρισιού με συντροφιά τη συμφωνική μουσική, για πρώτη φορά τα έβλεπα να σπάζουν γύρω μου, έβλεπα ξανά ελεύθερος τον κόσμο, το λαό, τους Έλληνες, τη νεολαία, κι ίσως γι΄αυτό η μουσική μου έκφραση θέλησε να γίνει η έκφραση της ίδιας της ψυχής –της αγνής και διψασμένης- όλου αυτού του πλήθους, του λαού, του ελληνικού λαού, που αδέσμευτος μπορούσα πιά να επικοινωνώ ελευθέρα μαζί του. Ήταν μια μέθη. Ήταν μια γιορτή.

Πηγή: http://theodorakism.blogspot.gr/2014/01/blog-post_17.html


O Οδυσσέας Ελύτης εξηγεί πως έγραψε το Αξιον Εστί.
«Οσο κι αν μπορεί να φανεί παράξενο, την αρχική αφορμή να γράψω το ποίημα μου την έδωσε η διαμονή μου στην Ευρώπη τα χρόνια του '48 με '51. Ηταν τα φοβερά χρόνια όπου όλα τα δεινά μαζί - πόλεμος, κατοχή, κίνημα, εμφύλιος - δεν είχανε αφήσει πέτρα πάνω στη πέτρα. Θυμάμαι την μέρα που κατέβαινα να μπω στο αεροπλάνο, ένα τσούρμο παιδιά που παίζανε σε ένα ανοιχτό οικόπεδο. Το αυτοκίνητό μας αναγκάστηκε να σταματήσει για μια στιγμή και βάλθηκα να τα παρατηρώ. Ητανε κυριολεκτικά μες τα κουρέλια. Χλωμά, βρώμικα, σκελετωμένα με γόνατα παραμορφωμένα, με ρουφηγμένα πρόσωπα. Τριγυρίζανε μέσα στις τσουκνίδες του οικοπέδου ανάμεσα σε τρύπιες λεκάνες και σωρούς σκουπιδιών. Αυτή ήταν η τελευταία εικόνα που έπαιρνα από την Ελλάδα. Και αυτή, σκεπτόμουνα, ήταν η μοιρα του Γένους που ακολούθησε το δρόμο της Αρετής και πάλαιψε αιώνες για να υπάρξει. Πριν περάσουν 24 ώρες περιδιάβαζα στο Ουσί της Λωζάννης, στο μικρό δάσος πλάι στη λίμνη. Και ξαφνικά άκουσα καλπασμούς και χαρούμενες φωνές. Ηταν τα Ελβετόπαιδα που έβγαιναν να κάνουν την καθημερινή τους ιππασία. Αυτά που από πέντε γενεές και πλέον, δεν ήξεραν τι θα πει αγώνας, πείνα, θυσία. Ροδοκόκκινα, γελαστά, ντυμένα σαν πριγκηπόπουλα, με συνοδούς που φορούσαν στολές με χρυσά κουμπιά, περάσανε από μπροστά μου και μ' άφησαν σε μια κατάσταση που ξεπερνούσε την αγανάκτηση.
Ητανε δέος μπροστά στην τρομακτική αντίθεση, συντριβή μπροστά στην τόση αδικία, μια διάθεση να κλάψεις και να προσευχηθείς περισσότερο, παρά να διαμαρτυρηθείς και να φωνάξεις. Ητανε η δεύτερη φορά στη ζωή μου - η πρώτη ήτανε στην Αλβανία - που έβγαινα από το ατόμό μου, και αισθανόμουν όχι απλά και μόνο αλληλέγγυος, αλλά ταυτισμένος κυριολεκτικά με τη φυλή μου. Και το σύμπλεγμα κατωτερότητας που ένιωθα, μεγάλωσε φτάνοντας στο Παρίσι. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από το τέλος του πολέμου και τα πράγματα ήταν ακόμη μουδιασμένα. Όμως τι πλούτος και τι καλοπέραση μπροστά σε μας! Και τι μετρημένα δεινά επιτέλους μπροστά στα ατελείωτα τα δικά μας! Δυσαρεστημένοι ακόμα οι Γάλλοι που δεν μπορούσαν να 'χουν κάθε μέρα το μπιφτέκι και το φρέσκο τους βούτυρο, δυσανασχετούσανε. Υπάλληλοι, σωφέρ, γκαρσόνια, με κοιτάζανε βλοσυρά και μου λέγανε: εμείς περάσαμε πόλεμο Κύριε! Κι όταν καμμιά φορά τολμούσα να ψιθυρίσω ότι ήμουν Ελληνας κι ότι περάσαμε κι εμείς πόλεμο με κοιτάζανε παράξενα: α, κι εσείς έ; Καταλάβαινα ότι ήμασταν αγνοημένοι από παντού και τοποθετημένοι στην άκρη-άκρη ενός χάρτη απίθανου. Το σύμπλεγμα κατωτερότητας και η δεητική διάθεση με κυρίευαν πάλι. Ξυπνημένες μέσα παλαιές ενστικτώδεις διαθέσεις άρχισαν να αναδεύονται και να ξεκαθαρίζουν.
Η παραμονή μου στην Ευρώπη με έκανε να βλέπω πιο καθαρά το δράμα του τόπου μας. Εκεί αναπηδούσε πιο ανάγλυφο το άδικο που κατάτρεχε τον ποιητή. Σιγά-σιγά αυτά τα δύο ταυτίστηκαν μέσα μου. Το επαναλαμβάνω, μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά έβλεπα καθαρά ότι η μοίρα της Ελλάδας ανάμεσα στα άλλα έθνη ήταν ότι και η μοιρα του ποιητή ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους - και βέβαια εννοώ τους ανθρώπους του χρήματος και της εξουσίας. Αυτό ήταν ο πρώτος σπινθήρας, ήταν το πρώτο εύρημα. Και η ανάγκη που ένιωθα για μια δέηση, μου 'δωσε ένα δεύτερο εύρημα. Να δώσω, δηλαδή, σ' αυτή τη διαμαρτυρία μου για το άδικο τη μορφή μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας. Κι έτσι γεννήθηκε το «Αξιον Εστί».

Πηγή: iefimerida

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Δημιουργείστε τη δική σας ηλεκτρονική τάξη!

πηγή: fresheducation.gr

Η υπηρεσία Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-Τάξη) διαθέσιμη στη διεύθυνσηhttp://eclass.sch.gr απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Η Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη διανύει φέτος τον δέκατο χρόνο παραγωγικής λειτουργίας της, εμπλουτίζοντας καθημερινά την κλασική διδασκαλία που πραγματοποιείται μέσα στο σχολείο, με σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία του Παγκόσμιου Ιστού που ενδυναμώνουν τη διαδικασία της μάθησης.

Με τη γλώσσα των αριθμών, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μέχρι σήμερα βρίσκονται στο περιβάλλον της Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης 11.677 εγγεγραμμένοι Εκπαιδευτικοί και 11.484 εγγεγραμμένοι Μαθητές. Κατά το Σχολικό Έτος 2014-2015 υπήρχαν διαθέσιμα μέσω της η-Τάξης συνολικά 6.265 μαθήματα σε 1.365 σχολεία από όλη τη χώρα.

Από φέτος (Σεπτέμβριος 2015) η υπηρεσία ανανεώθηκε πλήρως και διαθέτει πλέον αρκετά νέα λειτουργικά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δυνατότητα προσαρμοστικής (responsive) διεπαφής χρήστη ικανή να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες σε οθόνες διαφορετικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και smartphones. Οι χρήστες μπορούν επίσης να έχουν απευθείας πρόσβαση στην (η-Τάξη) στο tablet ή το κινητό τους και μέσω των αντίστοιχων εφαρμογών για κινητές συσκευές με λειτουργικό iOS και Android. Επιπλέον, υποστηρίζεται εκτεταμένα η συμβατότητα με διεθνή πρότυπα ηλεκτρονικής μάθησης (SCORM, IMSCP) με τα οποία εξασφαλίζεται η επαναχρησιμοποίηση, η προσβασιμότητα και η ανθεκτικότητα του εκπαιδευτικού υλικού στις τεχνολογικές μεταβολές, καθώς και η διαλειτουργικότητα μεταξύ άλλων συστημάτων ηλεκτρονικής μάθησης. Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργούν και να διαχειρίζονται πλέον τα μαθήματα τους σε πολλαπλές σχολικές μονάδες.

Κάθε ηλεκτρονικό μάθημα είναι μια αρθρωτή δομή αποτελούμενη από διακριτά υποσυστήματα (εργαλεία μαθήματος) τα οποία ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες ως εξής:

Εργαλεία Διαχείρισης Εκπαιδευτικού Περιεχομένου

  • Έγγραφα: Οργάνωση, αποθήκευση και παρουσίαση μαθησιακού περιεχομένου.

  • Πολυμέσα: Αποθήκευση και διάθεση οπτικοακουστικού υλικού.

  • Γλωσσάρι: Προσθήκη και διαχείριση βασικών όρων .

  • Ηλεκτρονικό Βιβλίο: Ανάρτηση, διαχείριση και παρουσίαση ηλεκτρονικών βιβλίων σε μορφή HTML.

  • Συνδέσεις Διαδικτύου: Προσθήκη και οργάνωση χρήσιμων πηγών από το Διαδίκτυο.

  • Γραμμή Μάθησης: Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού σε δομημένες ενότητες. Δυνατότητα εξαγωγής σε πακέτο SCORM.

Εργαλεία ενημέρωσης, επικοινωνίας & συνεργασίας

  • Ανακοινώσεις: Ανάρτηση ανακοινώσεων μαθήματος.

  • Ημερολόγιο: Χρονολογική παρουσίαση γεγονότων-σταθμών του μαθήματος.

  • Μηνύματα: Ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων.

  • Ειδοποιήσεις: Ειδοποίηση για οτιδήποτε νεότερο αφορά το μάθημα.

  • Συζητήσεις: Ασύγχρονη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.

  • Τηλεσυνεργασία: Δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο με την πλατφόρμα Big Blue Button.

  • Ομάδες: Ομαδοποίηση χρηστών ώστε να έχουν κοινή περιοχή συζητήσεων και περιοχή μεταφόρτωσης αρχείων.

  • Wiki: Συνεργατική συγγραφή κειμένων.

  • Κουβέντα: Επικοινωνία με γραπτά μηνύματα, μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων, σε πραγματικό χρόνο

Εργαλεία αξιολόγησης & ανατροφοδότησης

  • Ασκήσεις: Παραγωγή ασκήσεων κλειστού τύπου (πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, συμπλήρωσης κενού).

  • Εργασίες: Διαχείριση, υποβολή και βαθμολόγηση εργασιών.

  • Ερωτηματολόγια: Δημιουργία δημοσκοπήσεων και ερευνών.

  • Βαθμολόγιο: Καταγραφή βαθμολογίας εκπαιδευομένων.

  • Παρουσιολόγιο: Καταγραφή παρουσιών/απουσιών εκπαιδευομένων.

  • Στατιστικά: Στατιστικά στοιχεία χρηστών.

Επιπλέον, κάθε μάθημα διαθέτει νέα εμπλουτισμένα εργαλεία διαχείρισης που αφορούν τις ρυθμίσεις του μαθήματος, τους χρήστες, τα στατιστικά χρήσης, κλπ.
Για τη χρήση και αξιοποίηση της υπηρεσίας η-Τάξη από τους εκπαιδευτικούς απαιτείται μόνο η σύνδεση με τα στοιχεία λογαριασμού του εκπαιδευτικού στο ΠΣΔ στην πλατφόρμα http://eclass.sch.gr. Ο εκπαιδευτικός με την είσοδο του στην υπηρεσία μπορεί να δημιουργήσει μαθήματα τα οποία θα ανήκουν στην σχολική μονάδα με την οποία είναι συνδεδεμένος ο λογαριασμός του στο ΠΣΔ.

Μάθετε περισσότερα για την Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη



Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Μια Τάξη Όνειρα!: Ζούμε σε matrix;...

Μια Τάξη Όνειρα!: Ζούμε σε matrix;...: Για τους μικρούς φιλοσόφους της τάξης.....

Γνωμικά για την παιδεία.



Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε τον κόσμο
Nelson Mandela


Η λειτουργία της εκπαίδευσης έχει σαν στόχο να διδάξει κάποιον να σκέφτετε εντατικά , σε βαθος και να
σκέφτετε λογικά .
Νοημοσύνη και χαρακτήρας - αυτός είναι ο στόχος της αληθινής εκπαίδευσης




Οι ρίζες της εκπαίδευσης είναι πικρές ,
αλλά ο καρπός είναι γλυκός .



Η μητέρα μου με δίδαξε να μην ανέχομαι ποτέ την άγνοια αλλά πάντα να δείχνω κατανόηση στον αναλφαβητισμό.Μερικοί άνθρωποι ,μου έλεγε, δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο ωστόσο είναι πιο μορφωμένοι και πιο έξυπνοι από καθηγητές πανεπιστημίων .


Το μόνο πρόσωπο που μπορούμε να πούμε οτι έχει επιτύχει στην εκπαίδευση είναι αυτό που έχει μάθει πώς να μαθαίνει και να αλλάζει στη ζωή.

Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην.


Παιδεία ευτυχούσι μεν εστί κόσμος, ατυχούσι δε καταφύγιον.
μτφρ: ημόρφωση είναιστολίδι γιαυτούς που ευτυχούν και καταφύγιο γιαυτούς που δυστυχούν.



Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή.

Η εκπαίδευση είναι θαυμάσιο πράγμα.Αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι τίποτε από όσα αξίζει να γνωρίζουμε δεν μπορεί να διδαχθεί.

Σ’ αυτόν τον τόπο όπου όλοι είμαστε τόσο τραγικά αυτοδίδακτοι…

Αν σκέφτεσαι για ένα χρόνο, φύτεψε ένα σπόρο.Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια φύτεψε, ένα δέντρο.Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους.

Δώσε στον άνθρωπο ένα ψάρι και θα τον χορτάσεις μια φορά.Μάθε τον να πιάνει ψάρια και θα είναι χορτασμένος σε όλη του τη ζωή.

Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται.

Όλες οι προσπάθειες στη διαπαιδαγώγηση θα είναι μάταιες, μέχρι να μάθετε τα παιδιά ν’ αγαπούν τα πουλιά, τα λιβάδια και τα λουλούδια.
Ανώνυμος

Όπως το έδαφος, όσο και αν είναι γόνιμο, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου: δίχως την εκπαίδευση αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας.

Εκπαίδευση είναι η βαθμιαία ανακάλυψη της άγνοιάς μας.



Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς μέχρι να μάθεις. Μετά όταν μάθεις καλύτερα, καν’ το καλύτερα.

Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι η εκπαίδευση αφορά μόνο τους νέους. Πώς είναι δυνατό, αφού τα μισά πράγματα που ξέρει κάποιος στα 20 του δεν είναι αλήθεια πια στα 40 του
και τα μισά πράγματα που ξέρει στα 40 του
δεν είχαν ανακαλυφθεί όταν ήταν 20;

Η διδασκαλία είναι κάτι περισσότερο από το να διανέμεις τη γνώση, είναι να εμπνέεις την αλλαγή.
Η μάθηση είναι κάτι περισσότερο από το να αποστηθίζεις δεδομένα, είναι να φτάνεις στην κατανόηση.

Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψει τους καθρέφτες σε παράθυρα.

Παιδεία είναι αυτό που μένει όταν έχουμε ξεχάσει πια αυτά που μας έχουν διδάξει.

Καθηγητής είναι κάποιος που μιλάει στον ύπνο κάποιου άλλου.

Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι σταματούν να μαθαίνουν, είναι ότι γίνονται όλο και πιο απρόθυμοι να ρισκάρουν μια αποτυχία.

Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος θα εμφανιστεί!
από τη διδασκαλία Ζεν

Όταν εκπαιδεύεις ένα αγόρι, μορφώνεις ένα αγόρι.Όταν εκπαιδεύεις ένα κορίτσι, μορφώνεις μια ολόκληρη γενιά.
Ινδική παροιμία


«Η διαφορά ανάμεσα στο σχολείο και στη ζωή;
Στο σχολείο μαθαίνεις κάτι και μετά κάνεις και τεστ σ” αυτό.
Στη ζωή δίνεις το τεστ, το οποίο σε διδάσκει το μάθημα που πρέπει να πάρεις.»
Tom Bodett

«Πες μου και θα ξεχάσω.
Δείξε μου και ίσως να θυμάμαι.
Κάνε με να το βιώσω και θα το καταλάβω.»
Κινέζικη παροιμία


"Η εκπαίδευση είναι υπερβολικά σημαντική ώστε να την αφήσουμε αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς»

Φράνσις Κέπελ, αμερικανός εκπαιδευτικός


"Λένε ότι είμαστε πιο μορφωμένοι από τη γενιά των πατεράδων μας. Αυτό που εννοούν είναι ότι πηγαίνουμε σχολείο περισσότερο. Δεν είναι το ίδιο πράγμα"

Ρίτσαρντ Γέιτς, αμερικανός συγγραφέας

"Ο δάσκαλος είναι σαν το ακόνι. Δεν κόβει ο ίδιος, ακονίζει για να κόβει".
Οδ. Ελύτης

Δεν έχει καμία σημασία το πόσο αργά προχωράς… σημασία έχει να μή σταματήσεις
Κονφούκιος

Να ζείς σαν να επρόκειτο να πεθάνεις αύριο…
Να μαθαίνεις σαν να επρόκειτο να ζήσεις για πάντα
Γκάντι

Η εκπαίδευση είναι το διαβατήριό μας για το μέλλον…
Το αύριο ανοίκει στους ανθρώπους που προετοιμάζονται για αυτό.


Μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις…γιατί η Ζωή δε σταματά ποτέ να διδάσκει

Ποτέ δεν είναι κανείς τόσο μεγάλος ωστε να πάψει να βάζει στόχους και να πάψει να ονειρεύετε

Αποκάλυψε σε έναν άνθρωπο την αλήθεια και θα τον κάνεις να σκέφτετε για μια μέρα…
Δίδαξέ του τον τρόπο να σκέφτετε με βάση τη λογική και θα τον κάνεις να σκέφτετε για μια ζωή
Πλάιτ

Το ωραιότερο πράγμα που αφορά στη μόρφωση είναι το οτι κανείς δεν μπορεί να σου την πάρει…
Β.Β. Κινγκ

Η ΕΠΙΤΥΧΕΊΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΌΦΑΣΗ ΝΑ ΔΟΚΗΜΑΣΕΙ

Εαν δεν έχεις τη διάθεση να μάθεις … τοτε κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει.
Εάν είσε αποφασισμένος να μάθεις … τοτε κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει.


Οι αναποδιές και οι δυσκολίες αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να τα παρατήσουν, να σπάσουν…
Αναγκάζουν όμως και κάποιους άλλους να σπάσουν ρεκόρ.
Γουάρντ

Ο απαισιόδοξος παραπονιέται για τον άνεμο…
ο αισιόδοξος υποστιρίζει οτι θα αλλάξει…
Ο ρεαλιστής τακτοποιεί κατάλληλα τα πανιά
Γουάρντ