Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Podcast trailer για τη συνέντευξη των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου με τον αθλητή Δημήτρη Σελέτη

 


Trailer της συνέντευξης με τον Δημήτρη Σελέτη

https://open.spotify.com/episode/7f21Pqbdpzzr8IMJmVH5M4?


Μια μικρή γεύση από την εκδήλωση:

https://youtu.be/5dBfG21Ctyk?si=Ow_BT7k6cFVcxn_Q





Μετά βυζαντινοί ναοί σε Σιάτιστα και Κοζανη

Οι πρώτοι ναοί που κτίστηκαν στη Σιάτιστα σύμφωνα με τον Ν. Φάρσα ήταν ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το 1625 και ο ναός της Αγίας Παρασκευής το 1677. Αντίστοιχα ο ναός του Αγίου Νικολάου Κοζάνης φέρεται να χτίστηκε την ίδια περίοδο, περί το 1664. Άραγε δούλεψαν τα ίδια συνεργεία και οι ίδιοι καλλιτέχνες για την ανέγερση των δύο τελευταίων ναών;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας " Ο Χρόνος" :
Η ανέγερση του κτιρίου του ναού έγινε στα 1664 με την πρωτοβουλία και τη φροντίδα του μεγαλοπρούχοντα Χαρισίου Τράντα, γιου του Ιωάννη Τράντα. Η οικογένεια Τράντα είχε μετοικήσει στην Κοζάνη από το γειτονικό χωριό Κτένι, μετά την καταστροφή του από αρβανίτικη επιδρομή στα 1649. Αφού η οικογένεια ρίζωσε στην Κοζάνη3, ο Χαρίσιος ταξίδεψε στη Ρωσία, κοντά στον αδερφό του πατέρα του, πλούσιο αξιωματικό του τσαρικού στρατού.

Ύστερα από 12 χρόνια πέθανε ο θείος και ολόκληρη η περιουσία του περιήλθε στο Χαρίσιο, ο οποίος επέστρεψε στην Κοζάνη φέρνοντας μαζί του πλούτη πολλά και δύο σπουδαία έγγραφα. Το ένα ήταν το αυτοκρατορικό διάταγμα, με το οποίο η πόλη αναγνωριζόταν ως “μαλικιανές”, έμπαινε δηλαδή στη δικαιοδοσία και την προστασία της σουλτανομήτορας και κάτω από αυτό το καθεστώς απολάμβανε ορισμένων σοβαρών προνομίων. Το άλλο έγγραφο ήταν η άδεια για την ανέγερση στην Κοζάνη ναού στο όνομα του Αγίου Νικολάου.

Ο Χαρίσιος μερίμνησε ο ίδιος για την εκλογή της θέσης του ναού, όπως ο ίδιος μερίμνησε για τον ορισμό του τόπου της αγοράς, για τη ρυμοτόμηση και τον καλλωπισμό της πόλης. Ο ναός θεμελιώθηκε στα 1664 και θα πρέπει πολύ σύντομα να περατώθηκε, μια και όλοι οι κάτοικοι, άνδρες και γυναίκες, μ’ ενθουσιασμό πρόσφεραν την προσωπική τους εργασία. Η θέση του ήταν στο κέντρο της πόλης, μέσα σε δασική βλάστηση, κατά το μεγαλύτερο μέρος του βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους4 και η χωρητικότητα του ανταποκρινόταν στην πληθυσμιακή κατάσταση της πόλης· είχε, δεν είχε τότε η Κοζάνη δύο χιλιάδες κατοίκους.

 Πηγές 
Ν. Δάρδας, Ιεροί ναοί και παρεκκλήσια της Σιατιστης, Αθήνα 1964 

https://xronos-kozanis.gr/i-istoria-tou-naou-tou-agiou-nikolaou-stin-kozani/

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Ο σύνδεσμος για τα μαθήματα στο E CLASS

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ στο e-CLASS

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ https://eclass02.sch.gr/courses/2706015460/


Σπάρταθλον





Το Σπάρταθλον είναι ένας αθλητικός αγώνας υπερμαραθωνίου που έχει γίνει θρύλος στον κόσμο του δρόμου. Είναι ένας αγώνας που αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου δρομέα που έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια ενάντια στους Πέρσες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Φειδιππίδης  το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, στάλθηκε από τους Αθηναίους στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια εναντίον των  Περσών. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο δρομέας έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Η διαδρομή των 246 χλμ. σχεδιάστηκε βασισμένη στην περιγραφή του αρχαίου ιστορικού, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη με τη διαδρομή που ακολούθησε ο Φειδιππίδης. Στην πορεία τους οι αθλητές διασχίζουν σχεδόν όλες τις αρχαίες πόλεις που μεσολαβούσαν μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης. 

Σε έναν αγώνα που δοκιμάζονται τα όρια των σωματικών και ψυχικών αντοχών, η  προσπάθεια των Σπαρταθλητών, προκαλεί δέος και συγκίνηση! Είναι μια κατάθεση ψυχής! Ειδικά κατά τη στιγμή του τερματισμού στο άγαλμα του Λεωνίδα τα συναισθήματα που  πλημμυρίζουν αθλητές και θεατές είναι απερίγραπτα! 


Τα βασικά χαρακτηριστικά του Σπάρταθλου:

  • Απόσταση: 246,8 χιλιόμετρα, από την Αθήνα μέχρι τη Σπάρτη.
  • Διάρκεια: Οι αθλητές έχουν 36 ώρες για να ολοκληρώσουν την διαδρομή.
  • Δυσκολία: Θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες δρόμου στον κόσμο, λόγω της απόστασης, της διαδρομής που διασχίζει βουνά και πεδιάδες, και των αντίξοων καιρικών συνθηκών.
  • Ιστορία: Ο αγώνας ξεκίνησε το 1983 από τον Βρετανό σμήναρχο John Foden, ο οποίος ενέπνευσε από την ιστορία του Φειδιππίδη.

Γιατί είναι σημαντικός ο αγώνας:

  • Ιστορική αναφορά: Το Σπάρταθλο συνδέει το παρόν με το παρελθόν, τιμώντας την αρχαία ελληνική ιστορία και τον αθλητισμό.
  • Πρόκληση: Είναι ένας αγώνας που δοκιμάζει τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων και αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς αθλητές.
  • Τουρισμός: Ο αγώνας προσελκύει αθλητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, προωθώντας τον ελληνικό τουρισμό.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει:

Για να συμμετάσχει κάποιος στο Σπάρταθλον πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, όπως:

  • Να έχει τερματίσει σε προηγούμενο Σπάρταθλον.
  • Να έχει τερματίσει σε άλλους αγώνες υπερμαραθωνίου.
  • Να έχει καλύψει συγκεκριμένες αποστάσεις σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

Πού μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες:

  • Επίσημη ιστοσελίδα: https://www.spartathlon.gr/
Φωτο: από τη σελίδα στο ΦΒ της διοργάνωσης και Κώστας Ντιος 

🇬🇧Spartathlon 28-29/9/2024. A historic ultramarathon that gathers the spotlight of the global sports community by reviving the steps of Pheidippides, an ancient Athenian long-distance runner. Pheidippides in 490 BC, before the battle of Marathon, was sent by the Athenians to Sparta to ask for help against the Persians. According to Herodotus, the runner reached Sparta a day after leaving Athens. The route of 246 km goeswas designed based on the description of the ancient historian to be as close as possible to the route taken by Pheidippides. On their way, the runners cross almost all the ancient cities between Athens and Sparta.

In a race that tests the limits of physical and mental endurance, the effort of the runners causes awe! Especially at the moment of finish at the statue of Leonidas, the emotions that flood athletes and spectators are indescribable!

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

«Η Μικρασιατική Καταστροφή» - Animation - Καταστροφή της Σμύρνης 13-09-1922


Η Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου 1922 και κατέκαψε την πόλη σχεδόν ολοσχερώς. Ήταν ένα τραγικό γεγονός που σημάδεψε βαθιά την ιστορία της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας.

Τα αίτια της πυρκαγιάς:

  • Ο ξεριζωμός του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας: Μετά την ήττα των Ελλήνων στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1919-1922 και τη συνθήκη της Λωζάνης, ακολούθησε μια μαζική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ελληνική κοινότητα της Σμύρνης βρέθηκε αντιμέτωπη με βιαιοπραγίες και διωγμούς.
  • Σκόπιμη πυρπόληση: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πυρκαγιά δεν ξεκίνησε τυχαία, αλλά προκλήθηκε σκόπιμα από Τούρκους στρατιώτες και ακραίους εθνικιστές.
  • Χάος και αναρχία: Το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων και την είσοδο των Τούρκων στην πόλη, συνέβαλε στην εξάπλωση της φωτιάς.

Οι συνέπειες της καταστροφής:

  • Ανθρωπιστική κρίση: Χιλιάδες Έλληνες έχασαν τη ζωή τους ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε άλλες περιοχές.
  • Καλλιτεχνική και πολιτιστική απώλεια: Καταστράφηκαν ανεκτίμητα μνημεία, βιβλιοθήκες και αρχαιολογικοί χώροι.
  • Βαθιά τραύματα: Η καταστροφή της Σμύρνης άφησε ανεξίτηλα σημάδια στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων και των Τούρκων.

Η Μικρασιατική Καταστροφή και η πυρκαγιά της Σμύρνης αποτελούν ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

ΣΥΝΤΑΞΗ: Προιόν ΑΙ google bard



Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Τα "Άκτια" σήμερα και στο παρελθόν

Τα Άκτια ήταν αρχαία κλασσική εορτή - αγώνες αθλητικοί, ιππικοί, μουσικοί και καλλιτεχνικοί που γίνονταν στον ελλαδικό χώρο, σε παρακείμενη πεδιάδα της εισόδου του Αμβρακινού Κ., όπου εκεί υπήρχε και το ιερό του "Ακτίου Απόλλωνα", προς τιμή του οποίου και έλαβαν την ονομασία οι αγώνες.

Η μεγαλύτερη άνθηση των Ακτίων αγώνων στην αρχαιότητα ήταν μετά το 31 π.Χ. όπου και θεσπίστηκαν και σε ανάμνηση της μεγάλης νίκης του Αυγούστου κατά του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Στην αρχή τα Άκτια τελούνταν ανά διετία, από του Αυγούστου όμως και μετά ανά πενταετία οι οποίοι και περιλάμβαναν αθλητικούς, ναυτικούς, μουσικούς και ποιητικούς αγώνες και αγώνες ιπποδρομίας.

Μετά το θάνατο όμως του Αυγούστου τα Άκτια παράκμασαν και εξέλιπαν εντελώς παρά την ύστατη προσπάθεια του Αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη να αναστηλώσει το παλιό τους γόητρο. (Βικιπέδια)

 





Ο Σύλλογος Δρομέων Πρέβεζας αναβιώνει μέρος εκείνης της παλιάς γιορτής του αθλητισμού και της τέχνης  με τα "Εν Νικοπόλει Άκτια", αγώνες δρόμου των 5 και 10 χιλιομέτρων. Η αφετηρία του δρόμου των 10 χιλιομέτρων βρίσκεται στην αρχαία Νικόπολη και ο τερματισμός στην πόλη της Πρέβεζας. 





















Η σημαντικότερη ημερομηνία για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ιδίως για τους Λατίνους ιστορικούς, είναι η 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., η ημέρα πού έγινε η Ναυμαχία του Ακτίου που έκρινε την τύχη της ανώτατης ηγεσίας του ρωμαϊκού Κράτους. Το Άκτιο είναι το ακροτελεύτιο ακρωτήριο της Ακαρνανίας, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, απέναντι από την Πρέβεζα, από την οποία απέχει μόλις 725 μέτρα. Αντίπαλοι ήταν από τη μία πλευρά ο Γάιος Οκτάβιος (Gaius Octavius), μετέπειτα Αυτοκράτωρ Αύγουστος (Augustus), ή Οκταβιανός (Octavian) και από την άλλη ο Μάρκος Αντώνιος (Marcus Antonius), γαμπρός του Οκταβιανού (είχε παντρευτεί την Οκταβία, αδελφή του Οκταβιανού) και η Βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα Ζ'. Ο Γάιος Οκτάβιος έπεισε τη Σύγκλητο να επιτεθεί στον Μάρκο Αντώνιο, με την κατηγορία ότι σύνηψε ερωτική σχέση και συμμαχία με την Κλεοπάτρα και ότι σκόπευε να παραδώσει στους Αιγύπτιους Ρωμαϊκή γη. (Βικιπέδια)


Σε ανάμνηση της νίκης του ο Οκταβιανός έχτισε στο Άκτιο μεγαλύτερο και μεγαλοπρεπέστερο Ναό του Ακτίου Απόλλωνα, και καθιέρωσε να γίνονται κάθε πέντε χρόνια (από το έτος 28 π. Χ.) τα Άκτια, αγώνες με την ίδια επισημότητα που είχαν τα Ολύμπια, τα Ίσθμια, τα Πύθια και τα Νέμεα. Οργάνωσε επίσης και αγώνες στο ιερό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος που βρισκόταν στα όρια Μεσσηνίας και Λακωνίας προς τιμήν των Σπαρτιατών, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό του. Οι αγώνες αυτοί συνεχίστηκαν κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια.Ο Οκτάβιος επίσης έκτισε μια καινούργια πόλη, τη Νικόπολη (Nicopolis, Nikopolis), για να θυμίζει τη νίκη του, απέναντι από το Άκτιο, περίπου οκτώ χιλιόμετρα από την Πρέβεζα. Θαυμαστά δημόσια κτίρια της Νικόπολης είναι το Ρωμαϊκό Ωδείο (700 θέσεις), οι τρεις θέρμες (Δημόσια Λουτρά), το Θέατρο Οκταβιανού (2000 θέσεις), το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης (μήκους 50 χιλιομέτρων) με το Νυμφαίον του, το Ρωμαϊκό Στάδιο, το Γυμνάσιο, τα Ρωμαϊκά Τείχη, κλπ. Η Νικόπολη αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Ελλάδας πρωτού ερημωθεί τον 13ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι της πόλης μετακινήθηκαν στους αγρούς και στη νεοϊδρυθείσα Πρέβεζα, η τοποθεσία της οποίας προστάτευε περισσότερο από επιδρομές. Όμως το κυριότερο έργο του Αύγουστου Οκταβιανού είναι το λεγόμενο ‘’Μνημείο Αυγούστου’’ ένας ναός αφιερωμένος στους Θεούς Άρη και Ποσειδώνα, στον λόφο της Σμυρτούλας Πρέβεζας, ο οποίος κτίστηκε ακριβώς στο σημείο που είχε το αρχηγείο του.

Ενεργοποίηση μαθημάτων στο E-me και στο E-class

 

https://blogs.e-me.edu.gr/taniapapa/



Ο παραλογισμός της Γλώσσας-Λογοτεχνίας Γ' Λυκείου


Οκτώ βιβλία για ένα μάθημα....???!!!