Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2008

Η ελληνική υπό διωγμό...

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ υπό διωγμό...!!!

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές. Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.
Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως "τροφή για σκέψη" τα εξής:
1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούνως εξής: 'αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι','αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'
4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ,λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου'). Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας (!!!)

Υπενθυμίζεται πως, δια μέσου των αιώνων, η Ελληνική γλώσσα ήδη έχει 'χάσει' τρία σημαντικά γράμματα (τα: δίγαμμα, κώφ & τσαδδαί) ενώ πρόσφατα, με αφορμή πάλι τους Η/Υ, αναμορφώθηκε και αποψιλώθηκε. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να βοήθησε καθόλου στη βελτίωση της δυσλεξίας των νεοελλήνων ή/και εκείνων που το λεξιλόγιό τους περιορίζεται στις 150-200 λέξεις...


Προωθήστε το email αυτό για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με αυτή την δόλια νέα επίθεση, που γίνεται με πρόσχημα τον δήθεν εκσυγχρονισμό της (ήδη επικίνδυνα ρημαγμένης) γλώσσας μας! --------------

Υ.Γ. 1: Σύμφωνα με μία άποψη, που λέγεται ότι διατυπώθηκε από τον Χένρι Κισσιγκερ: "Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλ., να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί και να διακριθεί. Για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ".

Υ.Γ. 2: Θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής: Ας τολμήσει κάποιος ξένος να προτείνει σε Γάλλο να εξαλείψει τους τρεις τόνους, ή να γράψει το beaucoup ως bocou, ή το couteau ως couto. Aς τολμήσει να προτείνει σε ένα Άγγλο να γράψει αντί thought - thot, αντί wrought - rot, ή σε ένα Γερμανό να γράψει αντί Gemutsbeschaffenheit - Gemutsbesafenheit , ή αντί Erbschleicher - Erbsleiher και θα δούμε τι θα γίνει !!

1 σχόλιο:

Elias είπε...

(Πού πήγε το προηγούμενό μου σχόλιο;... Έχεις μετριασμό σχολίων;)

Όσο για τη "δήλωση Κίσσιγκερ"... την έκανε βούκινο πριν πολλά χρόνια η Λιάνα Κανέλλη. Το μίσος της για την Αμερική είναι τέτοιο, που ούτε καν κάθισε να αναρωτηθεί πώς ένας τόσο έμπειρος και έξυπνος διπλωμάτης (ο Κίσσιγκερ μπορεί να ήταν κάθαρμα, πονηρός κ.λπ., βλάκας όμως ΔΕΝ ήταν ούτε αφελής) είπε δημόσια κάτι τέτοιο.

Μην πιστεύεις έτσι αβασάνιστα τα e-mail που σου στέλνουν περί "δηλώσεων Ματσάκη" ή "δηλώσεων Κίσσιγκερ" ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Ό,τι λάμπει στο Internet δεν είναι χρυσός.