Διάλεξη του Δρ Μάνου Δανέζη, αστροφυσικού, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ο άνθρωπος ως προγραμματιστής της νέας πραγματικότητας» στο Λουτράκι το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017.
Στο 27 λεπτό εξηγεί την 4η διάσταση στα μαθηματικά και το πώς αυτή γίνεται αντιληπτή από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Μελανές οπές στο 29 λεπτό: ένα παράδειγμα καμπύλωσης που χάνεται στον ορίζοντα, παρόμοια η καμπυλότητα της γης μάς κάνει να χάνουμε τα καράβια από τα μάτια μας.
31 λεπτό: ο Πυθαγόρας είχε δίκιο ότι το σύμπαν είναι αριθμοί. Όλα τα ουράνια σώματα ως πυκνότητες μπορούν να μετατραπούν σε καθαρούς αριθμούς.
Στο 37: Γεωμετροδυναμική του Weeler. Εκτός από το κενό, καμπυλόγραμμο μή Ευκλείδιο διάστημα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο. Το ηλεκτρικό φορτίο, ο ηλεκτρομαγνητισμός και τα υπόλοιπα πεδία (όπως το πεδίο βαρύτητας) είναι μόνο οι εκδηλώσεις της κάμψης του χώρου. Η Φυσική δηλαδή είναι Γεωμετρία. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως αισθητή ύλη και ενέργεια δεν είναι παρά ιδεατές μη αισθητές γεωμετρικές μορφές και σχήματα χωρίς μονάδες μέτρησης. Αυτό είπε και ο Πλάτωνας με τα γεωμετρικά στερεά (πλατωνικά στερεά).
44: Η έννοια της πληροφορίας φαίνεται να ταυτίζεται με την έννοια της γεωμετρικής καμπυλότητας, εφόσον και αυτή εκφράζεται με καθαρούς αριθμούς, αλλά επεξεργαζόμενη από κατάλληλο σύστημα επεξεργασίας μετατρέπεται σε εικονική κατάσταση ύλης και ενεργειακής πραγματικότητας.
47: Το πρώτο βήμα ενός νέο πολιτισμού είναι να καταλάβουμε ότι η λεγόμενη "πραγματικότητα" αποτελεί κάτι σαν μια εικόνα ενός παιχνιδιού σε μια οθόνη υπολογιστή.
Σε ένα δεύτερο βήμα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε εμείς οι χειριστές αυτού του υπολογιστή και μπορούμε να χειριστούμε το παιχνίδι πολύ καλύτερα.
Σε ένα τρίτο βήμα πρέπει να αντιληφθούμε ότι αποτελούμε τους προγραμματιστές με αποτέλεσμα να μπορούμε να αλλάξουμε το ίδιο το παιχνίδι.
53: η πρώτη επιστημονική αλήθεια είναι η έννοια της ολικότητας. Το σύμπαν της σύγχρονης επιστήμης είναι ένα ενιαίο σύστημα το οποίο δεν μερίζεται, ούτε αποτελείται από μέρη. Τα πάντα μέσα στο σύμπαν, πειραματικά και όχι μεταφυσικά, είναι ένα, μία απέραντη, ενιαία και αδιαίρετη ενότητα. Σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας υπάρχει μόνο το χωροχρονικό συνεχές. Αν διαιρέσω αυτή την ενότητα σε μέρη, οι ιδιότητες των μερών δεν έχουν καμία σχέση με τις ιδιότητες του όλου. Αν διαιρέσω το χωροχρονικό συνεχές και χώρο και χρόνο, ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος το περιγράφουν. Δηλαδή στο σύμπαν ο ανθρώπινος χρόνος δεν υπάρχει.
"Για μας τους ορκισμένους φυσικούς ο διαχωρισμός ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον είναι μόνο μια ψευδαίσθηση, ακόμα κι αν είναι τόσο επίμονη"
Άμπερτ Αϊνστάιν
60
"Ότι υπήρξε κάποτε και ότι θα υπάρξει στο μέλλον, ενυπάρχει ήδη στο παρόν. Μόνο η συνείδησή μας κάνει το διαχωρισμό που δημιουργεί το αίσθημα της ιστορικής ακολουθίας και του περάσματος του χρόνου. Τα αισθήματα όμως είναι ψευδαισθήσεις, δημιουργήματα της συνείδησής μας, του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο".
Sir Fred Hoyle, Astronomer
1:18
Με τον τρόπο αυτό, σε φιλοσοφικό ακόμα επίπεδο, αν θεωρήσουμε ότι η φύση δημιούργησε το πρωτογενές γεγονός της συγκρότησης ενός φυσικού σύμπαντος, η ανθρώπινη φύση έχει τη δυνατότητα του μετασχηματισμού της τελικής μορφής και εξέλιξης των αρχικώς δημιουργηθέντων γεγονότων και πληροφοριών. Έτσι ο άνθρωπος, αν δεν μπορεί να γίνει ο πλάστης, μπορεί να γίνει ο δημιουργός της τελικής μορφής του σύμπαντος, δηλαδή των τελικών επεξεργασμένων πληροφοριών που τελικά θα το διαμορφώσουν στο απώτατο κοσμικό μέλλον.
Μάνος Δανέζης