Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Sean Connery reads ITHAKA | Powerful Life Poem by C.P.Cavafy


Ithaka presents the meaning of life, achieving one's goals, and taking on the ultimate journey to fulfill one's life pursuit. While you are on this journey, you will encounter many a stumbling block, but if you are steadfast in following your dreams, nothing will bother you.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
που με τί ευχαρίστηση, με τί χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοϊδωμένους·
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κι έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·
σε πόλεις αιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.

Πάντα στον νου σου να ’χεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα ’βγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τί σημαίνουν.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα, ασκήσεις για την κλίση ουσιαστικών και επιθέτων

Θεωρία για την κλίση των επιθέτων από το σχολικό βιβλίο της Γραμματικής 

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2334/Grammatiki-Neas-Ellinikis-Glossas_A-B-G-Gymnasiou_html-apli/index_C_03.html

 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 

1. το επίθετο ο, η αγενής, το αγενές

https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20Nea/epitheto-klisi-1.htm


2. ο ακριβός και ο ακριβής 

https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20Nea/epitheto-klisi-2.htm


3. https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20Nea/epitheto-katalixis5b.htm

Συμπλήρωσε τον παρακάτω πίνακα με τις πτώσεις των επιθέτων σε -ής, -ού, -ήδικο / -ών, -ουσα, -όν / -ος, -ιά, -ό / -ος, -η, -ο


4. Ασκήσεις από τον Φιλολογικό Κήπο

Πίνακας ασκήσεων 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ


Γλώσσα, παραγωγή και σύνθεση στα νέα ελληνικά

 Θεωρία

https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20Nea/Paragogi-Sinthesi-NE.htm


Ασκήσεις 

1. 

https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20nea/paragogi-sintheti3.htm

2. 

https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20nea/paragogi-sintheti4.htm

3. 

https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20nea/paragogi-sintheti2.htm

4. Αχώριστα μόρια 

https://users.sch.gr/ipap/NEGlossa/moria-sait1.htm

5. Αναζητώντας το είδος του πρώτου συνθετικού

https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=886143

6. Κατατάξτε τις λέξεις ανάλογα με το πρώτο συνθετικό 

https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos_Politismos/ask-nea/3T3.htm


Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα: ασκήσεις συντακτικού

 

Να βρεις το υποκείμενο, το αντικείμενο, το κατηγορούμενο του αντικειμένου και τον επιθετικό προσδιορισμό.

https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20nea/antikeimeno-nea/anti-ktg-nea-2.htm

Να βρεις τα υποκείμενα, τους επιθετικούς προσδιορισμούς και τα κατηγορούμενα (1η)

https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20nea/katigoroumena2.htm



Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Campbell’s Hero Journey Model

Source: Strategic Storytelling


A hero ventures forth from the world of common day into a region of supernatural wonder: fabulous forces are there encountered, and a decisive victory is won: the Hero comes back from this mysterious adventure with the power to bestow boons on his fellow man.”Joseph Campbell

The Hero’s Journey is a common narrative archetype, or story template, that involves a hero who goes on an adventure, learns a lesson, wins a victory with that newfound knowledge, and then returns home transformed.

https://blog.reedsy.com/guide/story-structure/heros-journey/

The Hero's Journey is a timeless story structure which follows a protagonist on an unforeseen quest, where they face challenges, gain insights, and return home transformed. From Theseus and the Minotaur to The Lion King, so many narratives follow this pattern that it’s become ingrained into our cultural DNA.

Following the trail of Odysseus

Start your journey where Odysseus’ starts his – at Troy, after the end of the ten-year Trojan War. The city of Troy was later known as Ilium in Latin. It is generally agreed upon that the present-day hill-top ruins at Hisarlik are the site of ancient Troy. Located in Turkey, in the area that was once Anatolia, it is near the Aegean Sea. You can still visit the ruins today.

Νιώθοντας ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στον κόσμο του, ο ήρωας πρέπει τώρα να φύγει. Μόλις επιστρέψει στον συνηθισμένο κόσμο, υφίσταται μια προσωπική μεταμόρφωση για να συνειδητοποιήσει πώς η περιπέτειά του τον άλλαξε ως άνθρωπο.

What is storytelling

Ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ Ντόναλντ Μίλερ , Hero on a Journey.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

The Sinking of the Titanic - Sleeping Sun

ΟΔΥΣΣΕΑΣ (1954) ULYSSES. Κερκ Ντάγκλας, Σιλβάνα Μανγκάνο. Περιπέτεια. ΕΛ...


Περιληπτική αναδιήγηση των γεγονότων της Oδύσσειας με χρονολογική σειρά. Να συγκρίνετε το τέλος της Οδύσσειας του Ομήρου με το τέλος της ταινίας.

   Oι περιπέτειες του Oδυσσέα από την  Tροία ως την Ωγυγία: O Oδυσσέας έφυγε από την Tροία με δώδεκα επανδρωμένα πλοία και στο ταξίδι του νόστου έζησε περιπέτειες πολλές για δέκα χρόνια: Πολέμησε τους Kίκονες στη Θράκη, αλλά έχασε αρκετούς συντρόφους. Στη χώρα των Λωτοφάγων μερικοί σύντροφοι κινδύνεψαν να ξεχάσουν την πατρίδα, τους πήρε όμως μαζί του με τη βία. Στη χώρα των ανθρωποφάγων Kυκλώπων ο γιος του Ποσειδώνα, ο Πολύφημος, έφαγε έξι συντρόφους και εκείνος τον τύφλωσε, για να σωθούν οι υπόλοιποι· προκάλεσε έτσι την οργή του θεού της θάλασσας. Στην Aιολία φιλοξενήθηκε έναν μήνα και έφυγε με δώρο έναν ασκό, όπου ο φύλακας των ανέμων Aίολος είχε κλείσει όλους τους ενάντιους ανέμους· από περιέργεια όμως οι σύντροφοι τον άνοιξαν και η τρικυμία που ξέσπασε τους πήγε στη χώρα των ανθρωποφάγων Λαιστρυγόνων, που βύθισαν τα έντεκα πλοία του και έφαγαν τους ναυαγούς. Mε το ένα πλοίο τώρα και τους ναύτες του έφτασε στο νησί της Kίρκης, η οποία μεταμόρφωσε τους συντρόφους του σε ζώα, αλλά ο Oδυσσέας την υποχρέωσε να τους ξαναδώσει την ανθρώπινη μορφή. Στο παλάτι της φιλοξενήθηκαν έπειτα έναν χρόνο. Kατέβηκε και στον Άδη, για να πάρει χρησμό από τον μάντη Tειρεσία. Άκουσε, δεμένος στο κατάρτι, το τραγούδι των Σειρήνων, πέρασε από τη Σκύλλα με οδυνηρές απώλειες και έφτασε στη Θρινακία, όπου έβοσκαν τα βόδια του Ήλιου. Eκεί, παρά τις αποτρεπτικές συστάσεις του, οι σύντροφοί του έσφαξαν και έφαγαν μερικά βόδια του θεού· γι' αυτό, στο ναυάγιο πουακολούθησε, χάθηκαν όλοι, εκτός από τον ίδιο. Πέρασε μόνος του έπειτα από τη Xάρυβδη ο Oδυσσέας και βγήκε ναυαγός στην Ωγυγία, το νησί της Kαλυψώς, όπου άθελά του έμεινε περισσότερο από 7 χρόνια νοσταλγώντας την Iθάκη και τη γυναίκα του. 
   H κατάσταση στην Iθάκη και η απόφαση των θεών: Στην Iθάκη, εν τω μεταξύ, τα αρχοντόπουλα της επικράτειας του Oδυσσέα μπαινόβγαιναν στο παλάτι ως υποψήφιοι γαμπροί/μνηστήρες της γυναίκας του, της Πηνελόπης, και κατέτρωγαν την περιουσία του, αλλά εκείνη τους αντιμετώπιζε με σύνεση και πονηριά. Mια μέρα ωστόσο που ο Ποσειδώνας απουσίαζε από τον Όλυμπο, οι θεοί αποφάσισαν να βοηθήσουν τον Oδυσσέα να επιστρέψει στην πατρίδα του. Έτσι, η Aθηνά κατέβηκε στην Iθάκη, για να ενθαρρύνει τον γιο του, τον Tηλέμαχο, να αναλάβει πρωτοβουλίες ως κύριος του σπιτιού και να αναζητήσει τον πατέρα του, ενώ ο Eρμής πήγε στην Ωγυγία, για να ανακοινώσει στην Kαλυψώ την απόφαση των θεών. Aναγκάστηκε έτσι η νεράιδα να επιτρέψει στον Oδυσσέα να φύγει· τον βοήθησε μάλιστα να φτιάξει μια σχεδία για το ταξίδι του νόστου.
   Από την Ωγυγία ως την Iθάκη: Πάνω στη σχεδία αυτή ο Oδυσσέας ταξίδεψε άγρυπνος 17 μέρες, τη 18η όμως τον αντιλήφθηκε ο Ποσειδώνας και σήκωσε τρικυμία που διέλυσε τη σχεδία. Kαι ο ήρωας, παλεύοντας τρεις μέρες με τα κύματα, βγήκε ναυαγός στη χώρα των Φαιάκων, τη Σχερία,όπου συνάντησε τη βασιλοπούλα Nαυσικά, που τον οδήγησε στο παλάτι. Oι Φαίακες του πρόσφεραν πλούσια φιλοξενία, άκουσαν με συγκίνηση τις περιπέτειές του, τον τίμησαν με δώρα πολλά και με δικό τους καράβι τον έστειλαν στην Iθάκη.
   Αποκατάσταση του Oδυσσέα στο σπίτι του και στον λαό του: Στην Iθάκη ο Oδυσσέας βρήκε μπροστά του την Aθηνά που τον βοήθησε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την κατάσταση του παλατιού: τον μεταμόρφωσε σε ζητιάνο και τον συμβούλεψε να πάει πρώτα στο καλύβι του χοιροβοσκού Eύμαιου και να του ζητήσει πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στο παλάτι. Φρόντισε έπειτα η θεά να φτάσει κι ο Tηλέμαχος από τη Σπάρτη στο καλύβι, όπου πατέρας και γιος κατέστρωσαν σχέδιο εξόντωσης των μνηστήρων. Kατέβηκαν έπειτα στα ανάκτορα, όπου ο «ζητιάνος» δεχόταν προσβολές από μνηστήρες και υπηρέτες, ενώ ο Tηλέμαχος τον προστάτευε χωρίς να αποκαλύπτει το μυστικό τους. O Oδυσσέας, αγνώριστος ακόμη, συνομίλησε με την Πηνελόπη, που του εκμυστηρεύτηκε ότι, τώρα που ο Tηλέμαχος ενηλικιώθηκε, σχεδιάζει να προκηρύξει αγώνα τοξοβολίας μεταξύ των μνηστήρων και να παντρευτεί, κατ' ανάγκην, τον νικητή. Έγινε λοιπόν ο αγώνας την επόμενη μέρα και οι μνηστήρες δοκίμασαν το τόξο χωρίς επιτυχία. Δοκίμασε τότε και ο Oδυσσέας, νίκησε στον αγώνα και στράφηκε έπειτα εναντίον των μνηστήρων· σε συνεργασία δε με τον Tηλέμαχο και λίγους πιστούς υπηρέτες τούς εξόντωσε όλους. Έγινε έτσι πάλι κύριος του σπιτιού του και ξανακέρδισε τη γυναίκα του. Tην άλλη μέρα συνάντησε και τον πατέρα του, τον Λαέρτη, και μαζί παππούς, γιος και εγγονός αντιμετώπισαν τους συγγενείς των μνηστήρων, που ζητούσαν εκδίκηση· η επέμβαση όμως της Aθηνάς και του Δία αναχαίτισαν τη σύγκρουση και επέβαλαν συμφιλίωση ανάμεσά τους και ειρήνη. Έτσι ο Oδυσσέας ξανακέρδισε και τον λαό του.
   Tα γεγονότα αυτά διαρκούν περίπου 10 χρόνια, ο ποιητής όμως τα αναδιάρθρωσε και τα ενέταξε σε 41 μέρες, που αποτελούν το παρόν της Oδύσσειας, όπως φαίνεται στο ημερολόγιο που ακολουθεί.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Τεχνητή Νοημοσύνη και Αγορά Εργασίας / Τεχνητή Νοημοσύνη και Φιλοσοφία


Workshop Φιλοσοφίας - Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Από 1 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσκαλεί τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε ένα “Workshop Φιλοσοφίας - Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη” που τους φέρνει σε επαφή με την αρχαία και τη σύγχρονη φιλοσοφία με ένα τρόπο πρωτοποριακό, ψυχαγωγικό και θεατρικό.
Οι σημαντικότεροι φιλόσοφοι όλων των εποχών (όπως οι Σωκράτης, Επίκουρος, Αριστοτέλης) ζωντανεύουν επί σκηνής με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δρ. Φιλοσοφίας, δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Χατζηβασιλείου που προβάλλει τον πυρήνα του ελληνικού και δυτικού πολιτισμού, τη Φιλοσοφία, με ένα Workshop κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους.

Το “Workshop Φιλοσοφίας” περιέχει 2 διαφορετικά προγράμματα.

Το 1ο θα παρουσιάζεται κάθε εβδομάδα κατά την περίοδο Νοεμβρίου - Ιανουαρίου και το 2ο θα ξεκινήσει τις παρουσιάσεις του από τον Ιανουάριο του 2023 και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

1η Περίοδος: Νοεμβρίου - Ιανουαρίου
Τίτλος προγράμματος:
«Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία: Σωκράτης & Επίκουρος»
(καθημερινή φιλοσοφία)

Το προκείμενο Workshop Φιλοσοφίας προβάλλει τη βαθιά σημασία και την επίδραση που έχει η αρχαία ελληνική φιλοσοφία στον σύγχρονο κόσμο. Αναδεικνύει τη σημασία ιδίως της ηθικής φιλοσοφίας, της καθημερινής δηλαδή φιλοσοφίας, καθώς αυτή αναζητά πως μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει μια όσο το δυνατόν πιο χαρούμενη ζωή. Το Workshop προβάλλει τη ζωή και το έργο του Σωκράτη και του Επίκουρου, δύο από τους πλέον σημαντικούς ηθικούς φιλοσόφους, μέσα από την προβολή και των αντίστοιχων ντοκιμαντέρ της σειράς Animated Φιλόσοφοι, αναδεικνύοντας ότι όλοι λειτουργούμε καθημερινά και ασυναίσθητα ως φιλόσοφοι.



2η Περίοδος: Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου
Τίτλος προγράμματος:
«Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης - Σε ποιον ανήκει το μέλλον;»

Απ’ τα εργαστήρια της τεχνητής νοημοσύνης βγαίνει η σπίθα πια μιας κοσμογονίας. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα βέβαιο πρωταγωνιστή του 21ο αιώνα. Θα αλλάξει το κόσμο βαθύτατα φέρνοντας τον άνθρωπο μπροστά σε κάποιες απ' τις πιο μεγάλες προκλήσεις που έχει αντικρύσει. Τις πιο κομβικές από αυτές συζητά το Workshop «Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης». Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας καλεί να τη συλλογιστούμε όχι μόνο τεχνολογικά, αλλά κυρίως φιλοσοφικά και εκπαιδευτικά. Οι νέες γενιές χρειάζεται να εκπαιδευθούν στην ηθική της νέας τεχνολογίας. Είναι οι δικές τους προσλαμβάνουσες που θα ορίσουν και τις μελλοντικές τους απαιτήσεις απ’ το πρωτοφανές σύμπαν τεχνολογίας που τώρα επωάζει.


Κάθε Workshop μπορεί να φιλοξενήσει από 150 έως 200 μαθητές και η διάρκεια του είναι 1,5 ώρα.

Το κοινό που μπορεί να παρακολουθήσει το “Workshop Φιλοσοφίας” είναι μαθητές από την Α’ Γυμνασίου ως τη Γ’ Λυκείου.

Η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 5 ευρώ.


Ομαδικές κρατήσεις: Δευτέρα - Παρασκευή (πρωινές ώρες): 2315 200 012 (κος Διονύσιος Καλαϊτζής) και στο 2315 200 011

πηγή: κβθε

Ομήρου Οδύσσεια - Ραψωδία μ, Σοφία Χιλλ, (Αρχαίο Θέατρο Απτέρας)


Ομήρου Οδύσσεια - Ραψωδία μ Αρχαίο Θέατρο Απτέρας, Χανιά Σκηνοθεσία, δραματουργία: Σοφία Χιλλ Αφήγηση: Σοφία Χιλλ, Αντώνης Μυριαγκός Μουσική: Γιώργος Καλούδης (κλασική κρητική λύρα), Ρουθ Χιλλ, (κανονάκι) Την Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018, το ανασκαμμένο και αναστηλωμένο μοναδικό αυτό μνημείο της Κρήτης ζωντάνεψε και πάλι μετά από 17 αιώνες θεατρικής σιωπής! «Στη ραψωδία μ, αντιπροσωπευτική της αντίληψης περί ατομικής ευθύνης που διέπει την Οδύσσεια, παρακολουθούμε τους ήρωες να συντρίβονται, όχι από την ανεξέλεγκτη και τυφλή τιμωρητική διάθεση των θεών αλλά από τη δική τους ανυπακοή και την υπέρβαση των ορίων˙ γεγονός που συνιστά πρόκληση του κλασικού ηθικού σχήματος «Ύβρις - Τίσις - Νέμεσις», το οποίο χαρακτηρίζει την κοσμοαντίληψη των αρχαίων Ελλήνων…» Οργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων, Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ), Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (ΔΗΠΕΘΕΚ). _________________________________________________________________________ On Friday, June 29, 2018 the Rhapsody m of Homer's Odyssey, through the direction and dramaturgy of Sophia Hill, with the narration of the actors Sophia Hill and Antonis Myriagou, with the music from the classical Cretan lyra by Yiorgos Kaloudis and the kanun of Ruth Hill, at the ancient Aptera Theater. This excavated and restored unique monument of Crete came to life again after 17 centuries of theatrical silence! Organization: Ephorate of Antiquities of Chania, Region of Crete, Peripheral Unit of Chania, Public Benefit Enterprise of Culture and Environment of the Municipality of Chania, Center for Mediterranean Architecture, Municipal Regional Theater of Crete.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Meet the founders of triodos trivium (in easy ancient Greek)

Spoken Ancient Greek: τίς εἶ; Who are you? (Lesson 2)

Spoken Ancient Greek: τί ὄνομά σοί ἐστιν; What's your name? (Lesson 1)

Θεατρική - μουσική παράσταση "Ερώτοκριτος" στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών

 



Ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, το κορυφαίο έργο της κρητικής Αναγέννησης, απόσπασμα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στα «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» της Γ' Γυμνασίου, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) με πρωινές παραστάσεις από την Εφηβική Σκηνή του ΚΘΒΕ (Τρίτη έως Παρασκευή) για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Η Αργυρώ Χιώτη υπογράφει τη σύλληψη - σκηνοθεσία και ο Ευθύμης Θέου την δραματουργική επεξεργασία - διασκευή αυτής της σύγχρονης ανάγνωσης του έργου.

Η παράσταση επικεντρώνεται στη μορφή της Αρετούσας, μιας γυναίκας που δεν αφήνεται παθητικά στου «κύκλου τα γυρίσματα», αλλά διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα. Δύο αφηγητές – ποιητές μας οδηγούν στην ιστορία, η μορφή της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ξεπηδούν μέσα από το σύνολο των ερμηνευτών παίρνοντας τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο, οι κονταρομαχίες γίνονται χορευτικοί αγώνες και οι καντάδες ένα κράμα ηλεκτρικού μπάσου με πιάνο και τσέλο, σαν αυτοσχεδιαστική μουσική με μπαρόκ νότες.

περισσότερες πληροφορίες εδώ.