Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

«Τεχνολογία κατά την περιπλάνηση του Οδυσσέως».Θεοδόσης Π. Τάσιος


Στην αρχή περιγράφονται οι ναυπηγικές εργασίες του Οδυσσέως όταν βρισκόταν στο νησί της Καλυψώς: αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για ένα πραγματικό πλοίο, και όχι για μια «σχεδία» με τη σύγχρονη έννοια της λέξης. 

Κατόπιν εξηγείται επιστημονικώς η ικανότητα καθαρισμού των ρούχων της Ναυσικάς μέσα σε κυπελλοειδείς διαμορφώσεις της κοίτης του ποταμού, ο οποίος ρέει εκεί με τη μορφή δίνης. 

Ύστερα γίνεται λεπτομερής αναφορά στην αναπτυγμένη Τεχνολογία των Φαιάκων, ιδιαιτέρως δε στα αυτόματα και στο πλοίο-ρομπότ που διέθεταν. Ακολουθεί μία αναφορά στην αναγνώριση του είδους το οίνου τον οποίον ο Οδυσσέας έδωσε να πιει ο Πολύφημος, και αποδεικνύεται ότι αυτός ο «μελιηδής μέλας» οίνος δεν ήταν μεθυστικός. 

Μνημονεύεται δε φράση της Οδύσσειας κατά την τύφλωση του Κύκλωπα, απ’ την οποίαν αποδεικνύεται ότι οι Μυκηναίοι εγνώριζαν τη βαφή του θερμού σιδήρου μέσα στο ψυχρό νερό (μετατροπή σε χάλυβα). 

Μεσολαβεί μια λεπτομερής περιγραφή της συνταγής του κυκεώνος της Κίρκης. Η διάλεξη τελειώνει με την περιγραφή του θαλάσσιου στροβίλου στα Στενά της Μεσσήνης, ανάμεσα Σικελία και Καλαβρία. Εξηγούνται οι κίνδυνοι των διερχομένων πλοίων και παρατίθενται οι αντίστοιχες λεπτομερείς οδηγίες που του είχε δώσει η συμπονετικιά Κίρκη για να αποφύγει αυτούς τους κινδύνους οι οποίοι προσωποποιούνται με τις θεότητες Χάρυβδις και Σκύλλα.