Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Ο πολιτισμός των Σουμερίων


Γλώσσα
Τί γλώσσα όμως ήταν αυτή που μιλούσαν; Η γλώσσα των σουμερίων, δεν στάθηκε δυνατό να συσχετιστεί με καμία άλλη γνωστή οικογένεια γλωσσών. Δηλαδή ούτε με την ινδοευρωπαϊκή οικογένεια, ούτε με την ουραλο-αλταϊκή, ούτε με την αφρο-ασιατική ή χαμιτο-σημιτική.

Μήπως ήρθαν από τα νοτιοδυτικά; Κι όμως, δεν είχαν χαρακτηριστικά ούτε νέγρων ούτε αράβων. Ούτε πολύ μελαμψοί απεικονίζονταν, παρότι αυτοαποκαλούνταν μαυροκέφαλοι. Ήταν μετρίου αναστήματος και συχνά απεικονίζονται άμουσοι, τουλάχιστον μέχρι που ήρθαν σ’επαφή με τους ακκάδες με τις μακριές γενειάδες.


Τιτάν – Ουρανός – Γαία / Tītan – UrAn – Kī & Gē
Ας έρθω τώρα και σε τρεις προελληνικές λέξεις, οι οποίες, καθώς έψαχνα, διαπίστωσα ότι έχουν κάποια αντιστοιχία με τη γλώσσα των σουμερίων, αν όχι απευθείας σχέση.

Ένα αξιοπρεπές λεξικό της σουμεριακής γλώσσας σε pdf θα βρείτε εδώ. Κι ένα πιο απλό εδώ. Και η (αγγλική) wiki για τα σουμεριακά έχει διάφορα στοιχεία και πηγές.
Για τις λέξεις που παραθέτω, δεν υπάρχει ως σήμερα κάποια σίγουρη ετυμολόγηση. Στα σουμεριακά έχουμε λοιπόν:
Tiit=ζωή / An=ουρανός => Tiitan > Tītan
Tiitan ονόμαζαν οι σουμέριοι τις θεότητες του ουρανού.
Αλλά και στην ελληνική μυθολογία οι Τιτάνες ήταν θεότητες του ουρανού…
Κι έρχομαι στην αμέσως προηγούμενη λέξη: οὐραν-ός. Σύμφωνα με τα λεξικά είναι αβέβαιου ετύμου, Πατέρας των θεών των σουμερίων ήταν ο Anu ουράνιος < An=ουρανός. Ur-Anu ήταν ο “Μεγάλος Anu” (=ο Μεγάλος Ουρανός) από το επίθετο Ur που σήμαινε “μεγάλος, κύριος, lord“. Αντίστοιχα ονόμαζαν τις θεότητες Ur-Nina (η μεγάλη Nina=θεότητα της υγείας, της συνεργασίας και των ονείρων) και Ur-Nanshe (η μεγάλη Nanshe=θεότητα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της γονιμότητας και των ψαριών).
*Ο Αριστοτέλης παράγει τη λέξη οὐρανός [με ψιλή] από το ὅρος, ὅριον [με δασεία]. Στα σουμεριακά: Hur / Kur(sanu) = υψηλός, βουνό, όρος. Ιωνικά: οὖρ-ος [με ψιλή].
**Σύμφωνα με τον Pokorny υπάρχει η ΙΕ ρίζα u̯er- που σημαίνει ύψος, κορυφή (highland, raised place, high, top) από την οποία (ο Pokorny) παράγει τη λ. ουρανός.
Όμως και στα σουμεριακά, η λέξη ur– σημαίνοντας κι αυτή μεγάλος, υψηλός, ίσως ταυτίζεται άμεσα με την ΙΕ ρίζα u̯er-
Στην προκειμένη περίπτωση όμως, έχουμε έτοιμο τον ίδιο το θεό: σουμεριακά: Ur-Anu > προελληνικά (“πελασγικά“): Uranu(s). Σύμφωνα με τη σουμεριακή μυθολογία ο UrΑnu ήταν ο σύζυγος της Γης που ενώθηκαν κι έφιαξαν τον κόσμο, όπως ακριβώς και στην ελληνική μυθολογία. Τα σουμεριακά, ήταν για αρκετές εκατοντάδες χρόνια η lingua franca της εποχής. Λόγω της ανάπτυξης των επιστημών τους και του εμπορίου εξαπλώθηκαν σ’ όλη την “Εύφορη ημισέληνο”.
Κι από τον Ουρανό στη Γή: Η λ. Γη [αρχ. προφ. gē- gaī-a] σύμφωνα με τα ελλ. λεξικά είναι κι αυτή αβέβαιης ετυμολογίας. Στα σουμεριακά λεγόταν: KI ή GI ή KIA= Earth Ως συγκολητική γλώσσα τα σουμεριακά, τα μορφήματα –ki –gi & –ge έμπαιναν στο τέλος των τοπωνυμίων, πχ. Eridugi, Eridugki = η γη της Εριντού. Στα ιωνικά: γέη [geē]. Στον Όμηρο παραδίδεται γαῖα [gaīa] και αἶα [aīa], δωρ. γᾶ [gā]. Σύμφωνα με τη σουμεριακή μυθολογία, η Ki (Γη) ήταν η επικεφαλής σύζυγος του Ουρ-Αν (Ur-An = Ουραν-ός) οι οποίοι ενώθηκαν και δημιούργησαν τον κόσμο. Όπως ακριβώς και στην ελλ. μυθολογία που η Γαία ενώθηκε με τον Ουρανό και δημιούργησε τους Γίγαντες, τους Τιτάνες, τον Ωκεανό (ή Πόντο) και όλον τον κόσμο.

Προσωπική μου γνώμη είναι πως δεν πρόκειται για σύμπτωση. Όπως ακριβώς ο πολιτισμός τους, οι εφευρέσεις τους, το μετρικό σύστημα και τόσα άλλα πέρασαν μέσω των σημιτών ακκάδων, των αιγυπτίων και των φοινίκων στους προέλληνες ίσως έτσι ήρθαν και κάποιες λέξεις.


Πηγή: https://advictoriampopuli.wordpress.com/2015/01/03/sumerians/