Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Επαναληπτικές ασκήσεις: παρακείμενος και υπερσυντέλικος, ε.φ, μ.φ.


Βρες στο κείμενο τύπους του υπερσυντέλικου και του παρακείμενου
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/prk-yp-en-keimeno1.htm


Άσκηση Παρακείμενος - Υπερσυντέλικος ε.φ.  Ι
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/a07/a09-2.htm

Σωστός τύπος παρακειμένου  ε.φ.
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/a07/a09-3.htm

Ασκήσεις ευκτική αορίστου και παρακειμένου ε.φ.
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/b07/b08-3.htm

Ασκήσεις ευκτικής
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/b07/b08-4.htm


Βρες τις προστακτικές του κειμένου
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/keimeno-prostaktiki.htm

Άσκηση προστακτικής με σταυρόλεξο
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/Prostaktiki4.htm

Ρήματα στη μ.φ.
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20arxaia/antikatastasi.3.htm

ρήματα στη μ.φ. ΙΙ
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/a15/a15-1.htm

Παρακείμενος μ.φ. Σωστό - Λάθος
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20arxaia/parakeimenos-mesis(s-l).htm


Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Επαναληπτικές ασκήσεις στη γραμματική της αρχαίας ελληνικής

ΧΡΟΝΟΙ

ΠΑΡΑΤΑΤΙΚΟΣ ΑΟΡΙΣΤΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΑΣ

Να κλιθούν τα γίγνομαι και άρξομαι
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/a14/a14-3-1.htm

Μεταφέρω τα ρήματα σε Παρατατικό και Αόριστο ε.φ.
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/a10/a10-8.htm

Παρατατικός μ.φ., ρ. διώκομαι
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20arxaia/klisi.part.me.htm

Αόριστος του γράφομαι
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20arxaia/klisi.aor.me2.htm

Να συμπληρώσετε τα κενά:
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/a07/a7-5.htm

Παρατατικός - Μέλλοντας - Αόριστος
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20arxaia/antikatastasi.1.htm


Σταυρόλεξο: σχηματισμός παρατατικού και αορίστου
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/a07/a7-6.htm




ΕΙΜΑΙ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΣ - Κινηματογραφική φοιτητική ταινία μικρού μήκους




Ένα μικρό παιδί με δυσλεξία χάνεται σε έναν κόσμο φτιαγμένο από βιβλία. Μόνο του στον κόσμο αυτό, αναγκάζεται να σκαρφαλώσει ένα βουνό που αντιπροσωπεύει το εκπαιδευτικό σύστημα. Η ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους ΕΙΜΑΙ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΣ εκφράζει το πως αισθάνεται κάποιος που έχει μαθησιακή διαφορά στο τωρινό σχολικό σύστημά. Όσοι έχουν μαθησιακές διαφορές θα πρέπει να είναι περήφανοι για το ποιοι είναι και δεν πρέπει ποτέ να αισθάνονται μόνοι τους. Η ταινία χρησιμοποιεί ισχυρές μεταφορές για να απεικονίσει αυτά τα συναισθήματα, ακολουθώντας ένα μικρό αγόρι στο ταξίδι του για να σκαρφαλώσει ένα βουνό σε έναν κόσμο φτιαγμένο από βιβλία. ΄

Το ΕΙΜΑΙ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΣ είναι μια φοιτητική ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους παραγωγής, σκηνοθεσίας και σεναρίου των Mads Johan Øgaard και Katie Wyman. Είμαστε και οι δύο Δυσλεκτικοί και έχουμε περάσει με διαφορετικό τρόπο τους τρόπους που το σχολικό σύστημα προσπαθεί να διαχειριστεί τους δυσλεκτικούς μαθητές, τους καλούς και τους κακούς. Δημιουργήσαμε αυτή την ταινία με την ελπίδα να δώσουμε στα άτομα με μαθησιακές διαφορές κάτι με το οποίο να ταυτίζονται. Κάτι που να λέει: «Ναι, είναι ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά δεν είσαι μόνος σου και μπορείς να ξεπεράσεις τις δυσκολίες!». Είναι ένα μήνυμα που πολλοί από εμάς δεν είχαμε όσο μεγαλώναμε. Γι' αυτό και θέλουμε να δούνε αυτή την ταινία όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται, ελπίζοντας ότι θα δώσει σε κάποιον το κουράγιο να συνεχίσει. Μοιραστείτε το με τον κόσμο! 


ΠΟΜΠΟΣ - ΔΕΚΤΗΣ - ΜΗΝΥΜΑ - ΣΚΟΠΟΣ - ΔΙΑΥΛΟΣ

CREDITS: I AM DYSLEXIC - (short film completed Jul 2016). • Directed & Produced by - Mads Johan Øgaard and Katie Wyman. • Music by -Mari Hajem • Sound Production: Thomas Bottolfsen, Eivind Hajem and Åsmund Røst Wien • 3D Team: Ben Langham, Phillip Banko, Joseph Chalmers, Aaron Donlon, Juraj Tomori, Holly Herbert, Josh Wibberley, Andrea Patruno. • 2D Team: Clara Anganuzzi, Prawta Annez, Anna Bohac, Philippa Borman, Becca Bright, Grayling Breckon, Rachel Denton, Hannah Edge, Gregory Edwards, James Folland, Leigh Juggins, Naomi Hayes, Holly Herbert, Becky Hill, Elisabeth Horne, Pippa Humphrey , Sam Humphreys, Christopher Hunt, Anni Kaikkonen, Tim Lewis, Kathryn Man, Alasdair Montgomery, Becky Moritz, Elitsa Nedyalkova, Robin Neylan-Francis, Ryan Orgill, Luke O'Sullivan, Karolina Papp, Luke Platt, Connor Schrader, Alice Seatherton, Kiah Seifert-Craggs, Sam Stainer, Rebekah Truscott, Thomas Wallis, James White and Lucie Zix. • VFX Team: Calum Meyer, Kylie Kamanga, Chris Lewin, Harry Orford, Rob Owen and Dominic Taylor. • Additional Contributors: Martin Burn, Judy Helene Fagernes, Sophie Rippington FALMOUTH UNIVERSITY - 2016

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Στήβεν Πέτρανεκ | Τα παιδιά σας μπορεί να ζήσουν στον Άρη. Δείτε πώς θα επιβιώσουν

Άρης - κρατήρας Κορόλεφ © ESA / DLR / FU Berlin, Athens V


O προφορικός λόγος είναι πιο άμεσος, αυθόρμητος στην καθημερινή μας επικοινωνία. Διαφέρει, όμως, από τον γραπτό λόγο σε ορισμένα σημεία:
  1. Στον προφορικό λόγο είμαστε, συνήθως, στον ίδιο χώρο με τον συνομιλητή μας και συζητάμε την ίδια χρονική στιγμή. O προφορικός λόγος πλάθεται την ίδια στιγμή, γι' αυτό έχει διακοπές, επαναλήψεις,   διορθώσεις κτλ.
  2. Στον προφορικό λόγο χρησιμοποιούμε πέρα από τις λέξεις και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία (π.χ. χειρονομίες, επιτονισμό κτλ.), τα οποία δεν είναι εύκολο να αποδοθούν γραπτά. Αντίθετα, στον γραπτό λόγο δεν έχουμε μπροστά μας τον αναγνώστη και διαθέτουμε χρόνο για σχεδιασμό και διόρθωση.


 Όταν μελετούμε τον προφορικό λόγο ή το γραπτό κείμενο, αναζητούμε:
  •  ποιος μιλάει ή γράφει (πομπός),
  •  σε ποιον μιλάει ή γράφει (δέκτης),
  •  για ποιο σκοπό μιλάει ή γράφει (σκοπός),
  •  ποιο θέμα, ποιες απόψεις-ιδέες (μήνυμα) μεταδίδει και με ποιον τρόπο.
 O τρόπος που μιλάμε αλλά και αυτά που λέμε εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως:
  •  από τη σχέση που έχουμε με τον συνομιλητή μας: αν μιλάμε με κάποιο φίλο μας, για παράδειγμα, είμαστε λιγότερο τυπικοί, ενώ, όταν μιλάμε με κάποιο μεγαλύτερο που δε γνωρίζουμε καλά, χρησιμοποιούμε τον πληθυντικό αριθμό·
  •  από τον σκοπό του λόγου ή του κειμένου.
 Tέλος, το μέσο-δίαυλος επικοινωνίας επηρεάζει τη μορφή του μηνύματος (το λεξιλόγιο, το ύφος, ακόμα και την οργάνωση των προτάσεων ή της παραγράφου). Η μορφή και το ύφος του μηνύματος καθορίζονται από τις κοινωνικές μας σχέσεις και τις συνθήκες επικοινωνίας. Tο επίπεδο ύφους καθορίζεται και από τη σχέση πομπού-αποδέκτη που κινείται είτε στον άξονα της εξουσίας είτε στον άξονα της ισοτιμίας/αλληλεγγύης. Mια σχέση ισοτιμίας μπορεί να είναι από πολύ οικεία έως τυπική και απρόσωπη.


ΑΣΚΗΣΗ 
Στο κείμενο που ακολουθεί να βρείτε ποιος είναι ο πομπός, ο δέκτης, το σκοπός για τον οποίο μιλάει ο ομιλητής, το μήνυμα που μεταδίδει και με ποιον τρόπο. Επίσης, να αναφέρετε ποιο είναι το μέσο-δίαυλος επικοινωνίας. 
ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

Προσδεθείτε, αναχωρούμε για τον Άρη.




00:17
Όχι μόνο μερικοί αστροναύτες -- χιλιάδες ανθρώπων πρόκειται να αποικήσουν τον Άρη. Σας υπόσχομαι ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Κάποιοι από εσάς θα καταλήξετε να εργάζεστε στον Άρη και εγγυώμαι ότι κάποια από τα παιδιά σας θα καταλήξουν να μένουν εκεί.


00:33
Αυτό πιθανότατα ακούγεται παράλογο, γι' αυτό θα μοιραστώ μαζί σας πώς και πότε θα συμβεί αυτό. Αλλά πρώτα, θέλω να συζητήσουμε το προφανές ερώτημα: Γιατί στο καλό να το κάνουμε αυτό;


00:45
Πριν από 12 χρόνια μίλησα στο TED για τους 10 τρόπους που ο κόσμος μπορεί να τελειώσει αιφνίδια. Είμαστε τρομερά ευάλωτοι στις ιδιοτροπίες του Γαλαξία μας. Ένας μεγάλος αστεροειδής θα μπορούσε να μας αφανίσει για πάντα. Για να επιβιώσουμε θα πρέπει να πάμε πέρα από τον πλανήτη μας. Σκεφτείτε πόσο τραγικό θα ήταν αν όλα αυτά που έχουμε καταφέρει εξαλείφονταν ξαφνικά.


01:08
Υπάρχει ένας ακόμα λόγος που πρέπει να πάμε: Η εξερεύνηση βρίσκεται στο DNA μας. Πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια ο άνθρωπος εξελίχθηκε στην Αφρική και αργά αλλά σταθερά επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη φτάνοντας στην ερημιά που ήταν πέρα από τους ορίζοντές τους. Είναι κάτι που το 'χουμε μέσα μας. Και ευημέρησαν κάνοντάς το. Μερικά από τα πιο σημαντικά βήματα στον πολιτισμό και την τεχνολογία έγιναν λόγω του ότι εξερευνήσαμε.


01:36
Ναι, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά με τα χρήματα που θα χρειαστούν για τη δημιουργία μιας ευδόκιμης αποικίας στον Άρη. Και ναι, όλοι μας θα έπρεπε να προσέχουμε περισσότερο τον πλανήτη μας. Και ναι, ανησυχώ πως μπορεί να κάνουμε στον Άρη ό,τι κάναμε στη Γη.


01:54
Αλλά, σκεφτείτε για μια στιγμή, τι έγινε όταν ο Τζον Φ. Κένεντι είπε ότι θα έστελνε τον άνθρωπο στη Σελήνη. Ενθουσίασε μια ολόκληρη γενιά στο να ονειρεύεται. Σκεφτείτε πόσο θα ενθουσιαστούμε εμείς με μια προσεδάφιση στον Άρη. Ίσως τότε να κοιτάξουμε πίσω στη Γη και να δούμε ότι εκεί υπάρχει ένας λαός, αντί για πολλούς και ίσως τότε να κοιτάξουμε πίσω στη Γη, καθώς αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε στον Άρη, και συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύτιμος είναι ο πλανήτης μας.


02:23
Επιτρέψτε μου να σας πω για την εκπληκτική περιπέτεια που θα αναλάβουμε. Αλλά πρώτα, μερικά συναρπαστικά γεγονότα για το πού βαδίζουμε. Αυτή η εικόνα δείχνει το πραγματικό μέγεθος του Άρη σε σχέση με τη Γη. Ο Άρης δεν είναι ο δίδυμος πλανήτης μας. Είναι πολύ μικρότερος από το μισό μέγεθος της Γης και παρά το ότι είναι μικρότερος, η επιφάνεια του Άρη όπου μπορεί κανείς να σταθεί είναι ίσο με το εμβαδό της επιφάνειας της Γης όπου μπορεί κανείς να σταθεί, λόγω του ότι η Γη καλύπτεται κυρίως από νερό.


02:55
Η ατμόσφαιρα στον Άρη είναι πραγματικά αραιή -- 100 φορές πιο αραιή από αυτήν της Γης -- και δεν είναι αναπνεύσιμη, έχει 96% διοξείδιο του άνθρακα.


03:04
Εκεί, έχει πραγματικά πολύ κρύο. Η μέση θερμοκρασία είναι -27 βαθμοί, αν και η θερμοκρασία έχει πολλές διακυμάνσεις.


03:13
Η ημέρα στον Άρη διαρκεί περίπου όσο αυτή στη Γη συν περίπου 39 λεπτά. Οι εποχές και τα χρόνια στον Άρη είναι διπλάσια χρονικά απ' ό,τι είναι στη Γη.


03:24
Για όποιον θέλει να βάλει φτερά και να πετάξει μια μέρα, ο Άρης έχει πολύ μικρότερη βαρύτητα από τη Γη, είναι ένα μέρος που μπορείς να πηδήξεις πάνω από το αυτοκίνητο αντί να περπατήσεις γύρω του.


03:36
Όπως μπορείτε να δείτε, ο Άρης δεν είναι ακριβώς όπως η Γη, αλλά είναι με διαφορά ο πιο βιώσιμος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.


03:45
Δείτε ποιο είναι το πρόβλημα. Ο Άρης είναι πάρα πολύ μακρυά, χίλιες φορές πιο μακρυά από εμάς από όσο η Σελήνη μας. Η Σελήνη βρίσκεται 400.000 χιλιόμετρα μακρυά και οι αστροναύτες του Απόλλων χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να φτάσουν. Ο Άρης απέχει 400 εκατομύρια χιλιόμετρα και χρειαζόμαστε οκτώ μήνες για να φτάσουμε εκεί - 240 ημέρες. Και θα μας πάρει τόσο μόνο εάν ξεκινήσουμε μία συγκεκριμένη ημέρα, σε συγκεκριμένο χρόνο, μία φορά κάθε δύο χρόνια, όταν ο Άρης και η Γη είναι ευθυγραμμισμένοι ακριβώς έτσι, ώστε η απόσταση που πρέπει να διανύσει ο πύραυλος να είναι η ελάχιστη. 240 ημέρες παραείναι πολλές για να μείνεις κλεισμένος με συναδέλφους σε ένα κουτί.


04:30
Παράλληλα, η μέχρι τώρα πορεία μας για να πάμε στον Άρη είναι άθλια. Εμείς και οι Ρώσοι, οι Ευρωπαίοι, οι Ιάπωνες, οι Κινέζοι και οι Ινδοί, έχουμε στείλει 44 πυραύλους εκεί, και η συντριπτική πλειοψηφία τους είτε αστόχησαν ή συνετρίβησαν. Μόνο περίπου το 1/3 των αποστολών προς τον Άρη ήταν επιτυχείς.

Ας σκεφτούμε αυτό για ένα λεπτό. Τροφή, στέγη, ρουχισμός, νερό, οξυγόνο... μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πραγματικά μπορούμε. Αλλά είναι ακόμα λίγο πολύπλοκο και λίγο δύσκολο.

......................................

12:45
Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο μεγάλο -- πάρα πολύ μεγάλο βήμα -- για να ζήσουμε την καλή ζωή στον Άρη. Αυτό είναι η μεταμόρφωση του πλανήτη: Να τον κάνουμε περισσότερο σαν τη Γη, τον εκ νέου ανασχεδιασμό ενός ολόκληρου πλανήτη.

13:00
Αυτό μάλλον ακούγεται ως ύβρις, αλλά η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία για να κάνουμε όλα όσα θα σας πω υπάρχει ήδη.

13:08
Πρώτον, θα πρέπει να τον θερμάνουμε. Ο Άρης είναι απίστευτα κρύος, γιατί έχει πολύ λεπτή ατμόσφαιρα. Η απάντηση βρίσκεται στο νότιο πόλο και στο βόρειο πόλο του Άρη, όπου και οι δύο καλύπτονται από ένα απίστευτο ποσό παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα - ξηρός πάγος. Εάν τον ζεστάνουμε, εξατμίζεται κατευθείαν στην ατμόσφαιρα και πυκνώνει την ατμόσφαιρα με τον ίδιο τρόπο όπως στη Γη.

13:32
Όπως ξέρουμε, το CO2 είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αέριο θερμοκηπίου. Αυτό προτιμώ να το κάνω στήνοντας ένα πάρα πολύ μεγάλο ηλιακό ιστίο και εστιάζοντάς το -- ουσιαστικά λειτουργεί ως καθρέπτης -- με κατεύθυνση αρχικά προς τον νότιο πόλο του Άρη. Καθώς ο Άρης περιστρέφεται, θα θερμάνει όλον αυτόν τον ξηρό πάγο, που θα εξατμιστεί και θα ανέβει στην ατμόσφαιρα. Δεν θα αργήσει πολύ να ανέβει η θερμοκρασία στον Άρη, πιθανόν λιγότερο από 20 χρόνια.

14:02
Αυτή τη στιγμή, μία τέλεια ημέρα στον ισημερινό, στο μέσο του καλοκαιριού στον Άρη, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 21 βαθμούς Κελσίου, αλλά πέφτουν στους -73 τη νύχτα.


14:14
Εμείς στοχεύουμε σε ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο θερμοκηπίου: αρκετή αύξηση της θερμοκρασίας ώστε να λιώσει αρκετός πάγος στον Άρη, ιδίως ο πάγος του εδάφους. Τότε αρχίζει η αληθινή μαγεία.

14:28

Καθώς η ατμόσφαιρα πυκνώνει, όλα γίνονται καλύτερα. Έχουμε περισσότερη προστασία από την ακτινοβολία, περισσότερη ατμόσφαιρα κάνει εμάς και τον πλανήτη πιο ζεστούς, έχουμε τρεχούμενο νερό και αυτό ευνοεί τις καλλιέργειες. Περισσότερο νερό εξατμίζεται στον αέρα φτιάχνοντας ένα αέριο του θερμοκηπίου. Θα βρέξει και θα χιονίσει στον Άρη. Μια πιο πυκνή ατμόσφαιρα θα δημιουργήσει ικανή πίεση για να πετάξουμε τις διαστημικές στολές. Χρειαζόμαστε μόνο 2,2 κιλά πίεσης για να επιζήσουμε. Τελικά, ο Άρης θα φτιαχθεί να μοιάζει στη βρετανική Κολομβία.


15:06
Μας έχει μείνει ακόμα το πολύπλοκο πρόβλημα να γίνει η ατμόσφαιρα αναπνεύσιμη και ειλικρινά αυτό μπορεί να πάρει 1.000 χρόνια για να γίνει. Αλλά ο άνθρωπος είναι απίστευτα έξυπνος και προσαρμόσιμος.


15:17
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα μας προσφέρει η τεχνολογία στο μέλλον ούτε τι θα μπορούμε να κάνουμε με το σώμα μας. Αυτή τη στιγμή στη βιολογία είμαστε στα πρόθυρα να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα γονίδιά μας, τι κάνουν αυτά τα γονίδια στο σώμα μας, και σίγουρα, στο τέλος, τη δική μας εξέλιξη. Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε ένα είδος ανθρώπου στη Γη που είναι ελαφρά διαφορετικός από το είδος ανθρώπων στον Άρη.

15:50
Αλλά τι θα κάνουμε εκεί; Πώς θα ζήσουμε; Θα είναι όπως στη Γη. Κάποιος θα ανοίξει κάποιο εστιατόριο, κάποιος θα φτιάξει ένα χυτήριο σιδήρου. Κάποιος θα φτιάξει σειρά ντοκυμαντέρ για τον Άρη και θα τις πουλήσει στη Γη. Κάποιος ανόητος θα ξεκινήσει μια τηλεοπτική εκπομπή ριάλιτι.

16:11
Θα υπάρχουν εταιρίες λογισμικού, θα υπάρχουν ξενοδοχεία, μπαράκια.

16:17
Ένα είναι σίγουρο: Θα είναι η πιο αποδιοργανωτική εκδήλωση στη διάρκεια της ζωής μας και πιστεύω η πιο εμπνευσμένη.

16:26
Ρωτήστε οποιοδήποτε 10χρονο κορίτσι εάν θέλει να πάει στον Άρη. Παιδιά που πάνε τώρα δημοτικό σχολείο θα επιλέξουν να ζήσουν εκεί.

16:36
Θυμάστε όταν προσεληνώθηκε ο άνθρωπος; Οι άνθρωποι κοιτούσαν ο ένας τον άλλον και έλεγαν: «Αφού μπορέσαμε αυτό, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα». Τι θα σκεφτούν όταν πραγματικά δημιουργήσουμε αποικία στον Άρη;

16:50
Το πιο σημαντικό, θα γίνουμε ένα είδος που θα δραστηριοποιείται στο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος θα επιζήσει, ανεξάρτητα του τι θα συμβεί στη Γη. Δεν θα είμαστε ποτέ οι τελευταίοι του είδους μας.

17:04
Σας ευχαριστώ.



ΠΗΓΗ:

https://www.ted.com/talks/stephen_petranek_your_kids_might_live_on_mars_here_s_how_they_ll_survive/transcript?language=el



Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ.wmv




Λεξιλογική Άσκηση
Οι σημασίες των λέξεων πάθος, είσοδος, δεσμός στο κείμενο και στη σημερινή εποχή.
Πάθος
Σημασία στο κείμενο "κατάσταση"
Λεξικό Πύλης Νεοελληνικής Γλώσσας: πάθος
1.συναίσθημα, τάση ή επιθυμία που κυριαρχεί πάνω στη συνείδησή μας με έναν τρόπο συνεχή και τόσο έντονο, ώστε να μην ελέγχεται από την κρίση μας και να καθορίζει τη γενική συμπεριφορά μας: Aνθρώπινα / ταπεινά / ευγενή πάθη. Tα πάθη, ακόμα και τα ευγενή, είναι για να καταδυναστεύουν τον άνθρωπο. Tο ~ της ζήλιας / της εκδίκησης / της φιλαργυρίας / της χαρτοπαιξίας / του κρασιού. Παροδικό / έμμονο / φλογερό / αχαλίνωτο / βίαιο / παράφορο / τυφλό ~. Kυριεύομαι / καταλαμβάνομαι από ~. Xωρίς φόβο και ~. Θρησκευτικό / ερωτικό ~. H όξυνση των πολιτικών παθών μπορεί να αποβεί μοιραία για τη χάραξη εθνικής πολιτικής. Tους είχε τυφλώσει το μίσος τους και το ~ τους για εκδίκηση. Δούλος του πάθους του. 2. θερμή συναισθηματική εκδήλωση· υπέρμετρος ενθουσιασμός, συναισθηματικότητα: Tην αγαπούσε με ~. Aγωνίστηκε με ~. Mιλά / τραγουδά με ~. 3α. έντονη και επίμονη ροπή της βούλησης για κτ.: Έχω ~ με το ποδόσφαιρο / με τη μουσική / με την ποίησηβ. αντικείμενο πάθους: H πολιτική είναι το ~ του4. (για έργο λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό κτλ.): Ποίημα γραμμένο με ~. Σελίδες γεμάτες ~. Πίνακας ζωγραφικής που εκπέμπει ~. 5. (συνήθ. πληθ.) σειρά ψυχικών και σωματικών ταλαιπωριών, βασάνων, περιπετειών· (πρβ. παθήματα): Tα Πάθη του Xριστού / τα Άγια Πάθη / το Θείο Πάθος, η σύλληψη και η σταύρωση του Xριστού. H Εβδομάδα των Παθών, η Mεγάλη Εβδομάδα. (έκφρ.) τραβώ τα πάθη του Xριστού*. ΦΡ τραβώ* του λιναριού τα πάθη / των παθών μου τον τάραχο. εβδομάδα* των παθών. 6. (πληθ., γραμμ.) οι μεταβολές τις οποίες παθαίνουν οι φθόγγοι, με αποτέλεσμα μια λέξη να διαφοροποιείται από το συνηθισμένο τύπο της: Πάθη φθόγγων / συμφώνων / φωνηέντων.[αρχ. & λόγ. < αρχ. πάθος (2-4: & σημδ. γαλλ. passion· 6: λόγ. < αρχ. πάθη)]


Είσοδος
Σημασία στο κείμενο: άνοιγμα
Λεξικό Πύλης Νεοελληνικής Γλώσσας
 1α. μετακίνηση κάποιου από ένα χώρο σε έναν άλλο, συνήθ. κλειστό: Aπαγορεύεται / επιτρέπεται η ~. Δικαίωμα εισόδου. Άδεια εισόδου. || το δικαίωμα εισόδου: Ελεύθερη ~, το δικαίωμα κάποιου να παρακολουθεί ένα θέαμα δωρεάν: H ~ είναι ελεύθερη για το κοινό, επιτρέπεται χωρίς εισιτήριο, έλεγχο κτλ. || (ειδικότ.) το (δελτίο) ελευθέρας* εισόδου. β. τόπος, μέρος, σημείο, άνοιγμα για να μπαίνει κάποιος κάπου: Aνοιχτή / κλειστή ~. Kεντρική ~. H ~ ενός σπιτιού / ενός μεγάρου, πόρτα. ~ φρουρίου / στρατοπέδου, πύλη. H ~ ενός ναού. Συναντηθήκαμε στην είσοδο του θεάτρου / του κινηματογράφουH ~ του πάρκιγκ. Είχαν αποκλείσει όλες τις εισόδους της πόλης. 2α. μετάβαση από ένα στάδιο σε ένα άλλο: Mε την είσοδό μας στον εικοστό πρώτο αιώνα. β. ένταξη σε ένα οργανωμένο σύνολο: H ~ νέων μελών στο Συμβούλιο της Ευρώπης. H ~ νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 3. (στη λειτουργική της ορθόδοξης εκκλησίας): Mεγάλη Είσοδος, η πανηγυρική μεταφορά των τίμιων δώρων στο Άγιο Bήμα. Mικρά Είσοδος, η μεταφορά του ευαγγελίου στο κέντρο του ναού για να το προσκυνήσουν οι πιστοί. 4. (τεχνολ., ηλεκτρολ.) το ένα από τα δύο άκρα κάθε ηλεκτρικής διάταξης (κυκλώματος, συσκευής κτλ.), από το οποίο το ηλεκτρικό ρεύμα οδηγείται μέσα σε αυτή.
[λόγ.: 1: αρχ. εἴσοδος· 3: ελνστ. σημ.· 2: σημδ. γαλλ. entrée· 4: σημδ. αγγλ. input]

Δεσμός
Στο κείμενο: δέσιμο με αλυσίδες
Λεξικό Πύλης Νεοελληνικής Γλώσσας
1. στην έκφραση γόρδιος* ~. 2. (μτφ.) στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε δύο πρόσωπα ή η στενή σχέση που συνδέει ένα πρόσωπο με κπ. ή με κτ.: Ο ~ του γάμου. Ερωτικός ~. ~ αίματος, για συγγένεια εξ αίματος. Δεν έχω δεσμό μαζί του, ερωτική σχέση. Οι νησιώτες έχασαν τους στενούς δεσμούς τους με τη θάλασσα. Έκοψε τους δεσμούς του με το παρελθόν. Οι δεσμοί μας με την καθαρεύουσα γίνονται όλο και πιο χαλαροί. || οτιδήποτε δημιουργεί ανάμεσα στους ανθρώπους ένα πλέγμα καθηκόντων ή υποχρεώσεων: Iδεολογικοί / οικονομικοί δεσμοί. 3. (χημ.) αλληλεπίδραση μεταξύ όμοιων ή διαφορετικών ατόμων, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των χημικών ενώσεων: Ομοιοπολικός* / ετεροπολικός* ~.
[λόγ.: 1: αρχ. δεσμός· 2, 3: σημδ. γαλλ. lien & αγγλ. bond]

Η γένεση της πολιτικής στην Αρχαία Ελλάδα - Πολιτική & Ελληνικός κόσμος ...
















Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Αρχαϊκή εποχή - πολιτεύματα, αποικισμός, πολιτισμός, περσικοί πόλεμοι

΄





1  
ΑΡΧΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
β’ ελληνικός αποικισμός, πολιτεύματα, πολιτισμός, περσικοί πόλεμοι (σελ. 88-97)

1.     Σε τι διαφέρει ο β’ ελληνικός αποικισμός από τον α’ ελληνικό αποικισμό;
      Ο β’ ελληνικός πολιτισμός (8ος-6ος αι. π.Χ.) διαφέρει από την εξάπλωση των ελληνικών φύλων στα μικρασιατικά παράλια (11ος-9ος αι. π.Χ.). Η ίδρυση αποικιών γίνεται οργανωμένα με την αποστολή αποίκων από τη μητέρα-πόλη (μητρόπολη). Οι αποικίες αποτελούσαν αυτόνομες πόλεις-κράτη.

2.     Μέχρι που εξαπλώθηκαν οι Έλληνες στον β’ ελληνικό αποικισμό;
      Οι Έλληνες από τα μέσα του 8ου αι. π.Χ. εξαπλώθηκαν στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο περιορίζοντας τη δραστηριότητα των Φοινίκων.

3.     Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά των νέων αποικιών;
      Οι Έλληνες μετέφεραν όλα τα στοιχεία του πολιτισμού τους στις νέες τους πατρίδες (θρησκευτικές αντιλήψεις, πολιτικές πρακτικές, αισθητικές αντιλήψεις). Ανάμεσα στους Έλληνες και τους ιθαγενείς πληθυσμούς αναπτύχθηκε γόνιμη αλληλεπίδραση (διάδοση ελληνικού αλφαβήτου στους ιταλικούς λαούς, το οποίο αποτέλεσε το πρότυπο του ελληνικού αλφαβήτου).

4.     Πώς αντιμετωπίστηκε η οικονομική κρίση;
      Η οικονομική κρίση αντιμετωπίστηκε με την ανάπτυξη του εμπορίου και της βιοτεχνίας. Η εφεύρεση του νομίσματος διευκόλυνε τις οικονομικές δραστηριότητες και μια νέα κατηγορία πολιτών που πλούτισαν απαίτησαν μερίδιο στην άσκηση της εξουσίας. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν αγορασμένοι δούλοι (αργυρώνητοι) ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης.

5.     Ποια πορεία ακολούθησε η εξέλιξη των πολιτευμάτων μέσα στις περισσότερες πόλεις κράτη;
      Μέσα στις πόλεις-κράτη υπήρξαν έντονες κοινωνικές συγκρούσεις. Αυτές οδήγησαν στη μεταβολή των πολιτευμάτων. Η πορεία ήταν η ακόλουθη: βασιλεία-αριστοκρατία-ολιγαρχία-τυραννίδα-δημοκρατία.

6.     Ποιες προσπάθειες έγιναν για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στους πολίτες στη διάρκεια κοινωνικών συγκρούσεων; Για την επίλυση των διαφορών στις πόλεις έγινε προσπάθεια καταγραφής του άγραφου εθιμικού δικαίου από άτομα κοινής αποδοχής. Πρόκειται για τους γνωστούς νομοθέτες ή αισυμνήτες, όπως ο Λυκούργος στη Σπάρτη, ο Σόλων και ο Δράκων στην Αθήνα. Με την καταγραφή των νόμων διευρύνθηκε ο αριθμός των πολιτών που συμμετείχαν στην άσκηση της εξουσίας. Το πολίτευμα ονομάστηκε ολιγαρχικό ή τιμοκρατικό επειδή το κριτήριο διάκρισης των πολιτών ήταν το εισόδημα.


7. Πώς δημιουργήθηκε η τυραννίδα; Οι αντιθέσεις όμως δεν έπαψαν να υπάρχουν Σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν τις κοινωνικές αναταραχές και να καταλάβουν την εξουσία. Η προσωπική εξουσία που επιβάλλουν ονομάστηκε τυραννίδα. Ορισμένοι από τους τυράννους βοήθησαν στην ανάπτυξη της πόλης τους. Μετά την πτώση των τυραννικών καθεστώτων, σε άλλες πόλεις επανήλθε η ολιγαρχία, ενώ σε άλλες, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα, έγινενα μεταρρυθμιστικές νομοθετικές προσπάθειες που άνοιξαν το δρόμο προς τη δημοκρατία (μεταρρύθμιση του Κλεισθένη).


8. Ποια ήταν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών στις πόλεις-κράτη; Ποιο ρόλο έπαιξε σ’ αυτά η ανάπτυξη της φάλαγγας και η διάδοση του αλφαβήτου; Τα βασικά δικαιώματα ήταν η ισηγορία (κάθε πολίτης εκφράζει ελεύθερα την άποψή του) και η ισονομία (κάθε πολίτης συμμετέχει στη διαμόρφωση και ψήφιση νόμων). Η φάλαγγα των οπλιτών οδήγησε στην ανάπτυξη της ιδέας της ισότητας ακόμη και ως προς την άσκηση της εξουσίας. Επίσης, η χρήση του αλφαβήτου κατά την αρχαϊκή εποχή έκανε εύκολη την εκμάθηση και τη χρήση της γραφής από όλους τους πολίτες και όχι μόνο από μία προνομιούχα ομάδα, όπως συνέβαινε σε προηγούμενες εποχές όπου οι μορφές γραφής που χρησιμοποιούσαν ήταν πιο δύσκολες και πιο περίπλοκες. Όλοι οι πολίτες μπορούσαν να μορφώνονται και να γνωρίζουν τους νόμους και τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους.

Για την οπλιτική φάλαγγα
https://blogs.sch.gr/sardi_el1/η-οπλιτική-φάλαγγα/

https://www.history-point.gr/oplitiki-falagga-to-apolyto-organo-machis-ton-archaion-ellinon

9. Ποια ήταν η σημασία των περσικών πολέμων; Οι επικές αυτές συγκρούσεις(μάχη των Θερμοπυλών, Ναυμαχία της Σαλαμίνας, μάχη του Μαραθώνα κ.ά.) ματαίωσαν την επεκτατική πολιτική των Περσών. Πολλές ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας ανέκτησαν την ελευθερία τους. Οι νίκες τόνωσαν την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων. Ένας άνεμος δημιουργίας έπνευσε και μια νέα περίοδος ανέτειλε. Οι Έλληνες επιδόθηκαν σε έργα ειρήνης και προόδου, που κινούν έως σήμερα τον θαυμασμό.

10. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης στην αρχαϊκή εποχή; Την αρχαϊκή εποχή, ο ποιητικός λόγος αποκτά προσωπικό ύφος, εκφράζει βιώματα και συναισθήματα (λυρική ποίηση, Αρχίλοχος, Αλκαίος, Σαπφώ κ.ά.). Για πρώτη φορά στην ιστορία οι προσωκρατική φιλόσοφοι (Ξενοφάνης, Θαλής, Ηράκλειτος, Παρμενίδης, Πυθαγόρας, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης κ.ά.) προσπαθούν να εξηγήσουν τη δημιουργία του κόσμου με τη λογική. Στους αρχαϊκούς χρόνους δημιουργήθηκαν δύο βασικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί, ο δωρικός και ιωνικός. Η ανάπτυξη της μνημειακής πλαστικής στην Ελλάδα κατά την αρχαϊκή περίοδο (δηλαδή από το τέλος του 7ου ως τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.) στηρίχτηκε κυρίως σε δύο κατηγορίες αγαλμάτων, τους κούρους και τις κόρες.


Μ.-Α. Βουτυρά, Η αρχαία ελληνική τέχνη και η ακτινοβολία της, ΠΥΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ στο διαδίκτυο http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/history/art/page_043.html?prev=true

khttp://ecourse.uoi.gr/course/view.php?id=1094


ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΡΑΠΤΑ:
Α. Σελ. 131 σχολικού βιβλίου, ερώτηση 10.
Β. Σύμφωνα με το απόσπασμα που ακολουθεί, ποιος είναι ο ρόλος της δικαιοσύνης στην εξέλιξη του ανθρώπου και στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας (πόλης-κράτους);
« Φυσική, επομένως, είναι η ορμή που σπρώχνει όλους τους ανθρώπους σ’ αυτή την κοινωνία (της πόλης). Κι εκείνος που τη σύστησε πρώτος έγινε αιτία των μεγαλυτέρων αγαθών. Γιατί, αν ο άνθρωπος είναι το ανώτερο από τα όντα, όταν φθάσει στην τελειότητά του, έτσι κι όταν διακόπτει κάθε σχέση με το νόμο και τη δικαιοσύνη, γίνεται το χειρότερο απ’ όλα. Γιατί η αδικία είναι ανυπόφορη όταν διαθέτει όπλα, και ο άνθρωπος γεννιέται έχοντας όπλα την φρόνηση και την αρετή, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει και για αντίθετους σκοπούς. Γι’ αυτό ο χωρίς αρετή άνθρωπος είναι το πιο ανόσιο, το πιο άγριο ον, και το πιο επιρρεπές στις ερωτικές ηδονές και τη λαιμαργία. Η δικαιοσύνη είναι πολιτική αξία και αποτελεί κανόνα της κοινωνίας. Και η ορθή εφαρμογή της καθορίζει τι είναι δίκαιο».

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ, 1.12, 1253Α29-30, μτφ. Β. Μοσκόβης

Γ. Σύμφωνα με το κείμενο που ακολουθεί, ποια ήταν η συνεισφορά των προσωκρατικών για την πρόοδο της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Ποιες ήταν οι απόψεις του Ξενοφάνη για τους θεούς;
« Η συνεισφορά των Προσωκρατικών φιλοσόφων απέβη καθοριστική για την πρόοδο της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Το έργο των επονομαζομένων και φυσικών φιλοσόφων σηματοδοτεί την προσπάθεια του ανθρωπίνου νου να αποδώσει τις αιτίες των φυσικών φαινομένων όχι σε θεϊκές επεμβάσεις που αναφέρονται στους μύθους, αλλά στην παρουσία φυσικών νόμων.

Ξενοφάνης: ο αρχηγέτης της Ελεατικής σχολής Ξενοφάνης (570-475 π.Χ.) ήταν γνωστός για τις περίφημες ελεγείες που συνέγραψε σχετικά με την πατρίδα του Κολοφώνα, αλλά και τον αποικισμό της Ελέας. Λέγεται επίσης ότι έγραψε και ποίημα τιτλοφορούμενο «Σίλλοι», όπου κατακρίνονταν ποιητές και φιλόσοφοι. Η κριτική αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη σε ένα απόσπασμα του έργου του, όπου αναφέρεται ότι ο Θεός βλέπει και ακούει δίχως να έχει την ανάγκη αισθητηρίων οργάνων, ενώ παράλληλα διοικεί τον κόσμο χωρίς να καταβάλλει κάποιον σωματικό κόπο, παρά μόνο με την σκέψη. Συγχρόνως ο Ξενοφάνης επέκρινε τους ανθρώπους για την τάση τους να φαντάζονται τους θεούς με ανθρώπινη μορφή, ή ακόμη και με ανθρώπινα ελαττώματα, Αναφέρει μάλιστα ο Σέξτος Εμπειρικός, ότι κατά τον Ξενοφάνη, ποιητές όπως ο Όμηρος και ο Ησίοδος απέδωσαν στους θεούς ανθρώπινα ελαττώματα, όπως η κλεψιά και η μοιχεία, γεγονός που είναι καταδικαστέο. Ωστόσο, ο Ξενοφάνης δεν παραβλέπει ότι είναι έμφυτη η τάση των ανθρώπων να φαντάζονται τους θεούς ακριβώς όπως βλέπουν τον εαυτό τους. Κατά αυτόν τον τρόπο οι Αιθίοπες φαντάζονται τους θεούς τους ως σιμούς και μέλανας, ενώ οι Θράκες γλαυκούς και πυρρούς.

Γνωστός είναι επίσης ο Ξενοφάνης για την πίστη του περί της ενότητας του κόσμου, την οποία συνόψισε με την φράση ἐν το πᾶν , το οποίο ταυτίζεται με τον Θεό. Παρά το γεγονός όμως ότι σε ένα σημείο του έργου του αναφέρει ως αρχή και τέλος των πάντων την γη, εντούτοις την αυτήν αλλά και ως δευτερογενή στοιχεία και όχι αρχές, καθώς η φύση τους είναι φθαρτή, εν αντιθέσει προς το εν, το οποίο ταυτίζει με τον ίδιο τον Θεό, ο οποίος δεν διέπεται από την φθορά . Αναφορικά με τις απόψεις του περί της φύσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του περί της φύσης των ουρανίων σωμάτων, τα οποία θεωρούνται ως συμπυκνώσεις διαπύρων νεφών».

Άννα Λάζου, Η Φύση στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, στο
https://opencourses.uoa.gr › modules › document

Μάνος Κατράκης - Γιώργης Κουτσουρέλης - "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ" από τη ΝΕΤ...

Μελισσάνθη, Πιστεύω

Η Αγάπη, μόνο, βαστάζει όλα τα φορτία.
Μπορώ να βαστάζω όλα τα φορτία.
Γιατὶ η Αγάπη είναι το μέγα φορτίο!
Η Αγάπη σηκώνει το βάρος τ᾿ ουρανού.
Μπορώ να σηκώνω το βάρος τ᾿ ουρανού.
Η Αγάπη Υπομένει τα μαρτύρια της πυράς.
Μπορώ να υπομένω τα μαρτύρια της πυράς.
Γιατὶ η Αγάπη είναι ο ουρανὸς και η πυρά!
Η Αγάπη πιστεύει στη ζωὴ και στο θάνατο.
η Αγάπη πιστεύει στο θαύμα.
Μπορώ να πιστεύω στη ζωὴ και στο θάνατο.
μπορώ να πιστεύω στο θαύμα.
Γιατὶ η Αγάπη είναι η ζωὴ και ο θάνατος!
Γιατὶ η Αγάπη είναι το θαύμα!
Η Αγάπη προσεύχεται κ᾿ ενεργεί.
η Αγάπη αγρυπνεί.
Μπορώ να προσεύχομαι και να ενεργώ.
μπορώ να αγρυπνώ.
Γιατὶ η Αγάπη είναι προσευχὴ και πράξη!
Γιατὶ η Αγάπη είναι η μυστικὴ αγρυπνία!
Η Αγάπη κρατάει όλα τα χαμόγελα και όλα τα δάκρυα.
Μπορώ να χαμογελώ και να κλαίω όλα τα δάκρυα -
γιατί η Αγάπη είναι η χαρούμενη θλίψη!
Η Αγάπη δίνει τον άρτο και τον οίνο
εγγύηση για την αιωνιότητα.
Μπορώ να μεταλάβω τον άρτο και τον oίvo
εγγύηση για την αιωνιότητα.
Γιατὶ η Αγάπη είναι ο Μυστικὸς Δείπνος!
Κ᾿ η μεγάλη υπόσχεση!
Η Αγάπη έπλασε τον άνθρωπο.
η Αγάπη εδώρησε το φως.
Πιστεύω στον άνθρωπο.
πιστεύω στην Αγάπη.
Γιατὶ η Αγάπη είναι το φως και η δωρεά!
Γιατὶ η Αγάπη είναι ο Άνθρωπος!

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Επαναληπτικές Ερωτήσεις

Ποια είναι η συμβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος στις σχέσεις του πολίτη με τους συμπολίτες του, τους άρχοντες και τους νόμους; (κεφ. 37)

Ποια είναι η σχέση των Αθηναίων με την τέχνη; (κεφ. 40



κεφ. 41
θαυμασθησόμεθα· αυτή η πρόβλεψη του Περικλή για την υστεροφημία της πόλης του δικαιώθηκε από τον τρόπο με τον οποίο οι επόμενες γενεές, κι ως σήμερα, αντίκρισαν την Αθήνα του «χρυσού αιώνα»; Ποια αποδεικτικά στοιχεία μπορείτε να προσκομίσετε τόσο για τις παλιότερες εποχές, όσο και για τη σημερινή ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα;



Ποια είναι η κεντρική ιδέα του Ἐπιταφίου του Περικλή;

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον Περικλή ως ρήτορα; 

Ποιες ομοιότητες παρατηρείτε ανάμεσα στο λόγο που εκφώνησε ο Περικλής και στο λόγο που εκφώνησε ο Μπάρακ Ομπάμα στους Αθηναίους;

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Arnold Schwarzenegger - Gym Motivation - Motivational Speech


Στη σημερινή βόλτα στον Κεραμεικό, στάθηκα και πάλι να δω το μνημείο του Δεξίλεω. Η πρωτότυπη επιτύμβια στήλη, βρίσκεται στεγασμένη στο μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο του Κεραμεικού. Στη βάση του μνημείου του μνημονεύεται επιγραμματικά ο πρόωρα χαμένος νέος:
«Ο Δεξίλεως, γιος του Λυσανία από τον Θορικό,
γεννήθηκε όταν ήταν άρχοντας ο Τείσανδρος.
Πέθανε στην Κόρινθο όταν ήταν άρχοντας ο Ευβουλίδης.
Ένας από τους 5 ιππείς.»

Η μούσα ενέπνευσε τον εθνικό ποιητή Κωστή Παλαμά να γράψει το εκτενές ποίημα «Οι τάφοι του Κεραμεικού». Μια από τις πέντε ενότητες του ποιήματος είναι αφιερωμένη στον νεκρό. Να λίγοι από τους συγκινητικούς στίχους:
«…Εμέ Δεξίλεο με λεν, παιδί είμαι της Αθήνας,
πολέμησα και νίκησα κι εγώ για την πατρίδα.
Σε λίγο ὁ θάνατος ορμάει κι αλύπητα κ᾿ εμένα
με παίρνει από την γην αυτή, με φέρνει σ᾿ άλλον κόσμο.
Δε μ᾿ έριξε στα Τάρταρα, δε μ᾿ άφησε στον Άδη,
μακαρισμένο, αθάνατο, μ᾿ ανάστησε για πάντα
στα μαρμαρένια Ηλύσια, στα Ηλύσια της Τέχνης.
Ο κόσμος φεύγει, αλλάζει η γη, περνούν λαοί και κόσμοι
και πέφτουν και μαραίνονται σα φθινοπώρου φύλλα.
Κι εγώ εδώ πέρα ασάλευτος κι αμάραντος προβάλλω
και της πατρίδας τον εχθρό στα πόδια μου τον έχω.
Ω χάρη, ω νίκη της ζωής, ανήκουστη ευτυχία,
στα μαρμαρένια Ηλύσια, στα Ηλύσια της Τέχνης!»