Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

H ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ / OI MONOMAXOI / ΟΙ ΤΕΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ







Ο Τελώνης και ο Φαρισαίος (Μηχανή του Χρόνου)

Το Ευαγγέλιο Κυριακής 9 Φεβρουαρίου 2020. Κυριακής ΙΣΤ' Λουκά με την παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου. Αρχή του Τριωδίου. Εορτή της Ορθοδοξίας: Απόδοση της εορτής της Υπαπαντής. Ο Άγιος Νικηφόρος ο Μάρτυρας. Οι Άγιοι Φιλάγριος ο Επίσκοπος Κύπρου και Παγκράτιος ο Επίσκοπος Ταυρομενίου. Κατά Λουκά: Η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου. Ευαγγελικό απόσπασμα της Κυριακής ΙΣΤ' Λουκά από πρωτότυπο και σε νεοελληνική απόδοση.


Ευαγγέλιο Κυριακής Κατά Λουκά, ΙΗ'(18) 10-14

ἄνθρωποι δύο ἀνέβησαν εἰς τὸ ἱερὸν προσεύξασθαι, ὁ εἷς Φαρισαῖος καὶ ὁ ἕτερος τελώνης.
ὁ Φαρισαῖος σταθεὶς πρὸς ἑαυτὸν ταῦτα προσηύχετο· ὁ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης·
νηστεύω δὶς τοῦ σαββάτου, ἀποδεκατῶ πάντα ὅσα κτῶμαι.
καὶ ὁ τελώνης μακρόθεν ἑστὼς οὐκ ἤθελεν οὐδὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς εἰς τὸν οὐρανὸν ἐπᾶραι, ἀλλ᾿ ἔτυπτεν εἰς τὸ στῆθος αὐτοῦ λέγων· ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ.
λέγω ὑμῖν, κατέβη οὗτος δεδικαιωμένος εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ ἢ γὰρ ἐκεῖνος· ὅτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται.

Νεοελληνική Απόδοση

Η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου

«Δύο άνθρωποι ανέβηκαν στο ναό να προσευχηθούν: ο ένας Φαρισαίος και ο άλλος τελώνης.
Ο Φαρισαίος στάθηκε και προσευχόταν ως προς τον εαυτό του αυτά: Θεέ, σ’ ευχαριστώ, γιατί δεν είμαι όπως ακριβώς οι υπόλοιποι άνθρωποι, άρπαγες, άδικοι, μοιχοί, ή και όπως αυτός ο τελώνης.
Νηστεύω δύο φορές την εβδομάδα, αποδεκατίζω όλα όσα αποχτώ.
Ο τελώνης, όμως, είχε σταθεί από μακριά και δεν ήθελε ούτε τα μάτια του να σηκώσει πάνω στον ουρανό, αλλά χτυπούσε το στήθος του, λέγοντας: «Θεέ, ας είσαι ευμενής σ’ εμένα τον αμαρτωλό».
Σας λέω, αυτός ο τελευταίος κατέβηκε δικαιωμένος στον οίκο του παρά εκείνος. Γιατί καθένας που υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, όποιος όμως ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί».


  • Γιατί απέτυχαν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Γράκχων;
  • Τι ήταν οι συμμαχικοί πόλεμοι;