Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Efraim Arizoanas - Ο Εφραίμ της Αριζόνας για την κρίση

Λόγω των εξελίξεων -σε πολιτικό και κυρίως οικονομικό επίπεδο- που "τρέχουν", θεωρήσαμε σωστό να επαναδημοσιεύσουμε κείμενο που πρωτοδημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου 2010, στο οποίο ο γνωστότατος αγιορίτης μοναχός Γέροντας Εφραίμ (της Αριζόνα), αποκαλούμενος από πολλούς ως σύγχρονος άγιος της Ορθοδοξίας, προειδοποιούσε για δύσκολη επερχόμενη περίοδο και συνιστούσε προετοιμασία (κυρίως πνευματική)...
Το κείμενο δεν αναδημοσιεύεται για να δημιουργήσει πανικό, ούτε για να τιμήσει τον γέροντα Εφραίμ. Η αναδημοσίευση γίνεται προκειμένου να λειτουργήσει ως εγερτήριο στην σκέψη μας, προκειμένου να μας ωθήσει να αναλογιστούμε "ποιός φταίει", "τι συνέβη"... και όταν βρούμε στο μυαλό μας την αλήθεια, τότε θα μπορέσουμε να δούμε και την λύση (ή την διέξοδο, αν έτσι προτιμάτε) σε αυτά που σήμερα μας ταλαιπωρούν και σε εκείνα που το αύριο μας φέρνει...

Ο γνωστός γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα και αγιορείτης μοναχός προτρέπει πλέον: "ετοιμασία επειδή ΣΥΝΤΟΜΑ θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα". Η προτροπή αυτή έγινε σε ηγούμενο μονής του Αγίου Όρους.
Ο γέροντας ήταν απολύτως σαφής: " Έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες"...
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας η μονή έχει φτιάξει ήδη την "ομάδα κρίσης", υπεύθυνη για να προετοιμάσει το μοναστήρι για πολύ δύσκολες ημέρες για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι ένα κακόγουστο αστείο. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι... Δυστυχώς, τα επερχόμενα είναι πλέον ορατά και δια γυμνού οφθαλμού, αφού όλοι μας μπορούμε πλέον να δούμε αυτό που έρχεται, δηλαδή την δυστυχία και την πείνα...
"Δεν μπορώ να καταλάβω τον κόσμο. Όλοι ρωτάνε: "εμένα με πιάνουν τα νέα μέτρα;"!!! Ειλικρινά, δεν μπορώ να κατανοήσω πόσο πολύ έχει διαβρωθεί η σύγχρονη κοινωνία και οι άνθρωποι που ζούνε σε αυτή τη χώρα. Κανείς δε νοιάζεται για τον διπλανό του. Κανείς δε νοιάζεται για το πρόβλημα που έχει χτυπήσει την πόρτα του συμπολίτη του, του γείτονά του. Όλοι σκέφτονται αν "τα μέτρα" προσβάλουν τα δικά τους μικροσυμφέροντα...! Ειλικρινά, πιστεύω πως ο Θεός θα δώσει την ευκαιρία για να συνέλθουμε. Η Ελληνική Ορθοδοξία ανέδειξε μεγάλες σύγχρονες μορφές, που πρόσφεραν στο έργο του Θεού, που αγωνίστηκαν για να σώσουν ανθρώπινες ψυχές. Ο Πορφύριος, ο Παΐσιος, ο Ιωσήφ... γέροντες που μάτωσαν στον αγώνα υπέρ των συνανθρώπων τους, στον αγώνα να διώξουν την δυστυχία και το κακό από τις καρδιές ανθρώπων που υπέφεραν... Ποιά ηθική υπάρχει πλέον; Το κακό έχει χτυπήσει την οικογένεια... την Παιδεία. Έχει χτυπήσει σε κάθε υγιές κύτταρο της κοινωνίας και σήμερα ζούμε τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου. Τρέχουν οι άνθρωποι χωρίς να νοιάζονται για τον διπλανό τους. Η κοινωνία που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Σήμερα κυριαρχεί ο ατομικισμός... Γιατί; Επειδή κάποιοι έπαιξαν με τον χαρακτήρα του Έλληνα και διάβρωσαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Είναι αδιανόητο! Ο ατομικισμός ζει και βασιλεύει, ενώ η απάτη έγινε "χάρισμα"!!! Μεγάλωσαν γενιές που διδάχτηκαν πως να αρπάξουν και όχι πως να φτιάξουν. Και αυτό, σε ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας... Μάλιστα, όσα πιό πολλά "αρπάζεις" τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από την τιμωρία!!! Αυτό το βλέπει ο Θεός. Σήμερα επιτρέπει να δεχτούμε μερικές σφαλιάρες, ελπίζοντας πως θα συνέλθουμε, όπως συμβαίνει και στους μεθυσμένους..."
Αυτά τα συγκλονιστικά μου κατέθεσε σήμερα σε συζήτηση, αγιορίτης μοναχός. Και η φωνή του έτρεμε από συγκίνηση και αγωνία για όσα πρόκειται να συμβούν.
"Να προσέχεις", μου είπε. "Να πεις και σε άλλους να προσέχουν. Μην αφήνετε την λογική σας να παραδίνεται σε όσα σας λένε. Πού είναι μωρέ η λεβεντιά εκείνων που δεν επέπτρεπαν σε κανέναν να τους μειώσει; Πού είναι εκείνα τα λεβεντόπαιδα που έδωσαν το αίμα τους για όλους εμάς; Αυτή η γη ποτίστηκε με αίμα. Είναι μεγάλο κρίμα να την κυβερνάνε ξένοι και ανάξιοι... Να προσέχετε"...
Τι να πω; Θυμήθηκα τα λόγια του γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα: "Έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες. Προσέξτε την ψυχή σας. Μαζευτείτε και δώστε τον αγώνα σας..." Αυτά έλεγε πριν μερικούς μήνες. Και σήμερα γίνεται πιό σαφής: "το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα...".
Οι προσευχές του γέροντα είναι πάντα μαζί μας. Όμως, αναρωτιέμαι: Εμείς τι κάνουμε για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας; Απλά ανησυχούμε για το αν τα μέτρα μας αγγίζουν;
"Κάποιος πρέπει να σας πει πως δεν ζείτε σε όνειρο, ούτε σε εφιάλτη. Ζείτε μία πολύ άσχημη πραγματικότητα, που θα χειροτερέψει..."
Κι εμείς αναρωτιόμαστε: Εμένα με πιάνουν τα νέα μέτρα; αγνοώντας (ηθελημένα) πως όταν θα μας "πιάσουν", θα είναι πολύ αργά...


Σήμερα, 5 μήνες μετά, πως σκεφτόμαστε και πως προετοιμαζόμαστε για τα όσα ο γέροντας μας προειδοποίησε;

Κωνσταντίνος

5 σχόλια:

Elias είπε...

Το 1999 είχα γνωρίσει τον Father Anthony, το δεξί χέρι του Ephraim. Γινόταν ένας χαμός τότε στο Tucson για την εικόνα που ματώνει στην τοπική ορθόδοξη εκκλησία. Κάτι τέτοια μου προκαλούν μεγάλη περιφρόνηση, γι' αυτό και δε θέλησα ποτέ να πάω στο Florence να γνωρίσω τον Ephraim. Εδώ μπορείς να δεις και το μοναστήρι στο Florence (τελευταία φωτο).

O Father Anthony κι ο Father Ephraim οργάνωναν θρησκευτικές εκδρομές για την Ελλάδα και το Όρος - το οποίο το παρουσίαζαν στους Αμερικάνους σαν έναν σούπερ μυστηριακό τόπο, όλο θαύματα και μεταρσιωμένους μοναχούς.

Μερικά χρόνια αργότερα και παρακολουθώντας τις ειδήσεις από το ίντερνετ, είδα ότι ξέσπασε σκάνδαλο με τον Ephraim (το 'χει τ' όνομα!), ότι ξεμυάλιζε κόσμο, έκανε ρατσιστικά κηρύγματα (ξέρεις, όλα αυτά τα συνομωσιολογικά των παπάδων, για τους "αιρετικούς", τους "μασώνους", τα "Πρωτόκολα των Σοφών της Σιών" κ.λπ.), ενώ ούτε και τα οικονομικά του μοναστηριού του ήταν καθαρά - όταν λέμε για μοναστήρι, μιλάμε για ντελούξ επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Δες π.χ. εδώ (έχει και τον φίλο μου, τον Father Anthony).

Ψάξ' τα λίγο, ρε συ, μην τα αναπαράγεις έτσι άκριτα.

Elias είπε...

Να, δες κι αυτό το σχόλιο για τον γέροντα "που πολλοί τον αποκαλούν σύγχρονο άγιο της ορθοδοξίας"

Tatiana Papas είπε...

Dear Elias,
o dialogos kai o antilogos einai panta eyprosdektoi!

Tatiana Papas είπε...

Post Scriptum: By the way, I know personally Efraim's sister. She is a professor of Archeology in a university in Canada and she comes from Tsotyli, a small village in Western Macedonia.

Tatiana Papas είπε...

Ηλία, δεν ξέρω αν ακόμα με διαβάζεις, από τα στατιστικά του μπλογκ μου, βλέπω ότι υπάρχει κόσμος που επισκέπτεται τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Και τώρα που το καλοσκέφτομαι πιο καθαρά, δεν ξέρω πόσο αληθινά είναι όλα όσα προσάπτεις στον Εφραίμ, αλλά για το συγκεκριμένο κείμενο του βγάζω το καπέλο! Οι απόψεις του είναι χωρίς ψεγάδια.