Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

/////Tech revolution in Edu


Μια νέα εποχή στην ανώτατη εκπαίδευση ξεκινά τον Σεπτέμβριο με πρωτοπόρα τέσσερα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο: Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Στάνφορντ και Πρίνστον ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν τα μαθήματά τους online σε ένα εκατομμύριο φοιτητές προετοιμάζοντας το πανεπιστήμιο του μέλλοντος.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης) ένωσαν τις δυνάμεις τους σε αυτό το εγχείρημα επενδύοντας 60 εκατομμύρια δολάρια σε μία πλατφόρμα παροχής διαδικτυακών μαθημάτων με την ονομασία edX και τη φιλοδοξία «να επιφέρουν την επανάσταση στην εκπαίδευση σε παγκόσμια κλίμακα».

Παρόμοια πλατφόρμα δημιούργησαν από κοινού το Στάνφορντ και το Πρίνστον , τα οποία θα ξεκινήσουν την ηλεκτρονική εκπαίδευση το φθινόπωρο με 10 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα. Στη δική τους πλατφόρμα, που ονομάζεται Coursera, θα συμμετέχουν κι άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος τονίζουν πως είναι νωρίς ακόμα να σχεδιάσουν ένα ολόκληρο πτυχίο online. Προς το παρόν, τα διαδικτυακά μαθήματα θα έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα επιμορφωτικών σεμιναρίων και αποτελούν το πρώτο σοβαρό τεστ για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος.

Τα μαθήματα στην πλατφόρμα των Χάρβαρντ και ΜΙΤ μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όπου κι αν βρίσκονται στον πλανήτη, χωρίς να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι υπεύθυνοι αναμένουν, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 500.000 φοιτητές.

Το εγχείρημα στηρίζει με δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων το ίδρυμα του Μπικ Γκέιτς και της συζύγου του.

  Source: Ta Nea