O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει ήδη ενημερώσει τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915.
Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.
Νωρίτερα τo State Department γνωστοποίησε ότι αύριο Σάββατο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την «Γενοκτονία των Αρμενίων».
«Όσον αφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μία ανακοίνωση αύριο», ήταν η διατύπωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ.
Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να χρησιμοποιεί τον όρο «γενοκτονία».
Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία.
Το 2019, η αμερικανική Γερουσία πέρασε μη δεσμευτική απόφαση για την αναγνώριση της γενοκτονίας, κάτι που μέχρι σήμερα ουδείς Αμερικανός πρόεδρος έχει πράξει. Πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν ήταν ακόμη προεδρικός υποψήφιος, ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί στο μήνυμά του προς την αρμενική διασπορά ότι θα αναγνώριζε επισήμως τη γενοκτονία, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές.
ΠΗΓΗ
https://www.kathimerini.gr/world/561342337/state-department-anakoinoseis-to-savvato-gia-tin-genoktonia-ton-armenion/
Πρέπει να λάβουμε υπόψη τα ιστορικά γεγονότα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους η Ουάσιγκτον, προ της έντονης αντίδρασης της Άγκυρας στην αναγνώριση από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν της Γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο.
Στόχος της αναγνώρισης του μεγέθους του ιστορικού γεγονότος της περιόδου 1915-1923 είναι «να αποδοθεί τιμή στα θύματα, όχι να κατηγορηθεί οιοσδήποτε», υπογράμμισε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε την Τουρκία έναν κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Αναφέρεται ότι κατά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Παρασκευή ο κ. Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι υπάρχουν επίσης αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μας», είπε η αξιωματούχος.
«Ένα κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι να λάβουμε υπόψη τα ιστορικά γεγονότα», υπογράμμισε η αξιωματούχος.
Οι Αμερικανοί πρόεδροι συνηθίζουν εδώ και δεκαετίες να εκδίδουν στις 24 Απριλίου μια ανακοίνωση για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν τον επίμαχο όρο της γενοκτονίας.
Μέχρι το Σάββατο ο μοναδικός πρόεδρος που είχει τολμήσει να χρησιμοποιήσει τη λέξη ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κατά την διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον.
Υπενθυμίζεται ότι και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναγνωρίσει προεκλογικά ότι πρόκειται για γενοκτονία. Παρόλα αυτά όμως, δεν πρόφερε τη λέξη ούτε μια φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Έτσι ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος τόλμησε να κάνει το επόμενο βήμα, αναγνωρίζοντας επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/world/561343384/genoktonia-ton-armenion-simasia-echoyn-ta-istorika-gegonota-lene-oi-ipa/
NEW YORK TIMES
Τι σημαίνει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
Γιατί ο Μπάιντεν έκανε αυτό που είχαν αποφύγει οι προκάτοχοί του
Με τον κίνδυνο να εξοργίσει την Τουρκία ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αναγνωρίσει ότι η εξόντωση 1,5 εκατ. Αρμενίων από Τούρκους πριν από περισσότερο από έναν αιώνα ήταν το πιο φρικαλέο έγκλημα όλων: γενοκτονία.
Αυτό αναφέρουν σε άρθρο τους οι NYT και εξηγούν πώς φτάσαμε στην αναγνώριση και ποια η σημασία της.
Ο Μπάιντεν ουσιαστικά σπάει τη γραμμή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής των προκατόχων του, που δεν ήθελαν αν τραβήξουν το σχοινί στις σχέσεις με την Τουρκία, έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και μία χώρα στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σχολιάζουν οι NYT και προσθέτουν: «Φέρει τεράστιο συμβολικό βάρος, εξισώνοντας τη βία κατά των Αρμενίων με τα εγκλήματα των Ναζί». Σημειώνουν δε ότι πρόκειται για «ένα ηθικό ράπισμα στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν».
Όπως αναφέρεται στο άρθρο η άρνηση της γενοκτονίας είναι «βαθιά ριζωμένη» τουρκική κοινωνία. Συγγραφείς που έχουν τολμήσει να χρησιμοποιήσουν τον όρο έχουν εκδιωχθεί στη βάση του Άρθρου 301 του ποινικού κώδικα που απαγορεύει την «υποτίμηση της τουρκικότητας». Η άρνηση μαθαίνεται σε νεαρή ηλικία, με τα σχολικά βιβλία να αποκαλούν τα περί γενοκτονίας ψεύδη και να περιγράφουν τους Αρμενίους ως προδότες και τις πράξεις των Οθωμανών εναντίον τους ως αναγκαίες.
Όμως άρνηση χαρακτήριζε έως τώρα και τους Αμερικανούς προέδρους τουλάχιστον στις επίσημες διακηρύξεις τους. Κάποιοι έφτασαν κοντά. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981 είχε χρησιμοποιήσει τον όρο σε μία ομιλία, αλλά είχε μείνει εκεί. Στις κυβερνήσεις Ομπάμα και Τραμπ υπήρχαν σκέψεις, αλλά δεν προχώρησαν. Τι άλλαξε; Η δυσφορία στις ΗΠΑ έναντι της Άγκυρας έχει αυξηθεί και είναι διακομματική, σημειώνουν οι NYT. Οι προκλήσεις απέναντι σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ και κυρίως η αγορά των ρωσικών S400 και η προσέγγιση με τον Πούτιν έχουν οδηγήσει σε βαρομετρικό χαμηλό τις σχέσεις των δύο χωρών.
ΠΗΓΗ: https://www.moneyreview.gr/world/28958/nyt-ti-simainei-i-anagnorisi-tis-genoktonias-ton-armenion/
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Γενοκτονία Αρμενίων: Η αναφορά του Μπάιντεν στην «Κωνσταντινούπολη» και όχι στην «Istanbul»
Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Η οργή της Άγκυρας εκφράστηκε τόσο με δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Παρά τις αιτιάσεις περί μη ιστορικής και επιστημονικής βάσης, η ανάγνωση της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου δείχνει πόσο προσεκτικά είναι γραμμένη.
Μάλιστα, αναφέρεται στο πώς ξεκίνησε η επιχείρηση εξόντωσης. «Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης» κάνοντας χρήσης της λέξης «Constantinople» και όχι «Istanbul».
Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση οφείλεται στο ότι η Κωνσταντινούπολη ονομαζόταν έτσι μέχρι το 1923, ενώ μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία ως Ινστάμπουλ στις 28 Μαρτίου του 1930.
ΠΗΓΗ https://www.protothema.gr/world/article/1118203/genoktonia-armenion-i-anafora-tou-baiden-stin-konstadinoupoli-kai-ohi-stin-istanbul/