Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Περίληψη

 

 Περίληψη είναι η σύντομη απόδοση του περιεχομένου ενός κειμένου, η οποία μπορεί να υποκαταστήσει το αρχικό κείμενο. Είναι προσωπική δημιουργία, με πληροφοριακό ύφος, χωρίς ίχνος σχολιασμού ή κριτικής.


Με άλλα λόγια, είναι η σύντομη παρουσίαση μιας ιστορίας ή ενός κειμένου, όπου αναφέρουμε μόνον τις σημαντικές πληροφορίες, παραλείποντας τις πολλές λεπτομέρειες, χωρίς όμως να αλλοιώνουμε το νόημα.

 

Για να γράψουμε λοιπόν μια περίληψη, πρέπει να κατανοήσουμε καλά το κείμενο ή το συμβάν, ώστε να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τις βασικές πληροφορίες από τις δευτερεύουσες. 
 

 
Ενεργητική σύνταξη: Ο συγγραφέας τονίζει, υποστηρίζει, επισημαίνει, εκφράζει, υπερασπίζεται, προσεγγίζει, δηλώνει κλπ.
Παθητική σύνταξη: Το κείμενο αναφέρεται, πραγματεύεται, ασχολείται κλπ.
 
 

https://adiabastoi.blogspot.com/2020/04/blog-post_3.html

 [50-60 words]

ο πρόβλημα που τίθεται είναι η έλλειψη της ελευθερίας όσον αφορά τις σκέψεις μας. Επηρεαζόμαστε κατά μεγάλο βαθμό από τους γύρω μας και έχουμε την ψευδαίσθηση ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαχτούμε από αυτή τη μαζοποίηση είναι να έχουμε μια δική μας άποψη για τα πράγματα κάτι που απαιτεί ανδρεία και εντιμότητα. (58 words)

το κειμενο αναφερεται στον κοινωνικο κομφορμισμο.Αρχικα,ο Παπανουτσος στην αρχη θετει ενα ερωτημα με σκοπο να ψυχολογησει τον ιδιο τον αναγνωστη και να καταλαβει οτι μεσα απο αυτο πρεπει να βλεπουμε τις αληθειες αλλα και τις αξιες μας.Στην συνεχεια δινει μια βαθυτερη διερευνηση στο να αναγνωρισουμε οι ιδιοι τι μπορουμε να κανουμε μεσα μας πειθοντας ετσι οτι σε αναριθμητες περιπτωσεις η πνευματικη μας ανεξαρτησια ειναι ενας ωραιος μυθος.Το φαινομενο αυτο στην γλωσσα της επιστημης ειναι ο κοινωνικος κομφορμισμος.Στην συνεχεια,αναφερεται σε καποιες περιπτωσεις του κοινωνικου κομφορμισμου και τονιζει οτι οι ψυχολογοι κ οι κοινωνιολογοι εχουν μελετησει το φαινομενο αυτο καταληγοντας σε ενα συμπερασμα το οποιο εξηγουν αναλυτικα.Τελος,διατυπωνει τις αποψεις του και αναφερει τα λογια του Nietzsche με γενικο συμπερασμα οτι ο ανθρωπος πρεπει να ειναι σκληρος με τον εαυτο του και να βρισκεται παντα σε εντιμοτητα. (130 words!)