Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Πλήκτριση ή Πληκτρολόγηση;

Το πάτημα των πλήκτρων για την γραφή λέγεται “πληκτρολόγηση (=ομιλία περί πλήκτρων) αντί για “πλήκτριση (=εργασία με τα πλήκτρα). Για φανταστείτε αντίστοιχα τη φράση:”το ζευγάρι αυτό παντρεύεται, μετακομίζει, χωρίζει αύριο”. Θα πούμε “παντρολογιέται, μετακομισιολογεί ή χωρισιολογεί”? Α, κατάλαβα :η “-λόγηση (= κουβέντα περί)= την πράξη αυτή καθαυτή. Άρα, αρκεί να το πώ και θεωρείται οτι έχει ήδη γίνει. Μήπως είναι λάθος οι λέξεις που χρησιμοποιούμε εξ' αιτίας την μη επαρκής γνώσης της γλώσσας μας;
Αν και δεν έχω σχεδόν καμμία σχέση με τα αρχαία ελληνικά, (και δυστυχώς το θεωρώ δυστύχημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος που δεν τα διδάχθηκα) εντυπωσιάζομαι πάντα με την ελληνική γλώσσα και στην πρωτη επαφή μου με το πολυτονικό σύστημα αναγνώρισα τον λόγο της ορθογραφίας και της φωνητικής στην γλώσσα μας.
Ωστοσο, ως τεχνοκράτης και πνεύμα προοδευτικό, έχω την εντύπωση πως η ελληνική γλώσσα είναι τόσο δύσκολη γιατί μοιάζει με μαθηματικά. Στην καθημερινή μας επικοινωνία δεν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο εργαλείο γιατί η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τον χρόνο. Η ανθρωπότητα ως σύνολο κινείται σε μονοπάτια απλοποίησης (με μόνο σκοπό την εξοικονόμιση χρόνου) και συνεπώς και όλες οι γλώσσες. Επίσης δεν μπορώ να δεχθώ το πάγωμα της εξέλιξης. Η εντύπωσή μου είναι πως θα έπρεπε να κινηθούμε σε ένα από δύο μονοπάτια. Ένα είναι αυτό της απλοποίησης και ταχύτερης γλωσσικής επικοινωνίας κατά την γραφή κυριότερα ή πλήκτριση (πολύ μου άρεσε) αλλιώς η εξέλιξη των greeklish ή πλήρης υιοθέτηση της αγγλικής θα είναι μονόδρομος. Ακόμη και εγώ κατά την επικοινωνία μου για λόγους χρόνου χρησιμοποιώ μερικές φορές την αγγλική σε αντίφαση με τις αξίες μου. Ο άλλος δρόμος είναι η υιοθέτηση μιας πιο σωστής εκδοχής της ελληνικής (είτε πολυτονικό είναι αυτό είτε μια εκδοχή της αρχαίας) αλλά για τους λίγους και έχοντες πολύ χρόνο στην διάθεσή τους για ανάπτυξη και μάθηση. Αυτός ο δρόμος όμως είναι σίγουρο πως θα επιφέρει την παντοκρατορία της αγγλικής ακόμη περισσότερο από το σημερινό σύστημα.
Έχω όμως να προτείνω και μιά παράκαμψη που έχει να κάνει με τον 21ο αιώνα. Οι "υπολογιστήρες" πια είναι πανίσχυροι. Μήπως ο συνδυασμός πλέον είναι εφικτός; Τι εννοώ; Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία γλώσσα πιο γρήγορη και απλή αλλά παράλληλα να γράφουμε (με την βοήθεια υπολογιστικής δύναμης) σε αρχαία ελληνικά ή ακόμη καλύτερα σε μια εξελιγμένη μορφή των αρχαίων ελληνικών. Κατί τέτοιο δεν προσπαθούνε εξάλλου να πραγματοποιήσουνε οι ερευνητές ανά την υφήλιο; Η αρχαία ελληνική είναι πανίσχυρη γλώσσα και κατέχει το DNA του δυτικού πολιτισμού. Η χρησιμοποίησή της ως κοινή γλώσσα επικοινωνίας δεν θα έπρεπε να είναι ο σκοπός μιας εξελιγμένης κοινωνίας πνευματικών ανθρώπων; Το μόνο πρόβλημα είναι πάντα το ίδιο (όπως και στην Αρχαία Ελλάδα εξάλλου). Θα είναι κτήμα των λίγων και εκεί είναι που μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία. Προϋποθέτει όμως ενάν διαφορετικό κόσμο από τον σημερινό. Μέχρι να φτάσουμε εκεί... ποιό δρόμο να ακολουθήσουμε;
Όποτε αποδεχθεί ο σημερινός Έλληνας ότι το μόνο κοινό που έχει με τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό είναι ο τόπος και η ρίζα της γλώσσας του και ότι δεν είναι κτήμα του αλλά παγκόσμια κληρονομιά, τότε μόνο θα αρχίσει να αποκτά δικό του πολιτισμό (και θα "ξστραβωθεί") και αυτόματα θα αποκτήσει υπολογίσιμο επίπεδο μόρφωσης, ευγένειας, λογικής, τιμιότητας, φιλαλήθειας και ήθος. Αλλιώς θα είμαστε απλά οι φτωχοί συγγενείς με ημερομηνία λήξεως.
Παρακαλώ τα σχόλιά σας ευπρόσδεκτα.

 

Source: https://katalitis.blogspot.com/2013/01/blog-post.html/